Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Succesgoeroe Michael Pilarczyk: rijk worden is een keuze

Pilarczyk haalt in zijn lezingen vaak zijn eigen mentor aan, de steenrijke Dan Pena. Beeld © William Rutten

Hij was dj bij Radio 538, werd steenrijk en verloor in een klap zijn hele vermogen op de beurs, maar hij vocht zichzelf terug en cashte als media-ondernemer om vervolgens 'levenscoach' op Ibiza te worden.

Het is een zomerse dag in 2010 wanneer een bruinverbrande Pilarczyk dobbert op zijn zeilboot op de Middellandse Zee en eindelijk rust heeft gevonden.

Dat was geen overbodige luxe. "Ik draaide regelmatig wel 100 uur in de week", zegt hij nu tegen RTL Z.

In korte tijd rijk worden

Op die zeilboot kijkt Pilarczyk (48) terug op zijn eigen leven en komt op het idee dat hij anderen met zijn ervaringen zou kunnen helpen om succesvol te worden.

Tegenwoordig is de oud-radioman een veel gevraagd coach en spreker over thema's als zingeving en succes. Wat daar de meest gestelde vraag is? "Veel mensen willen weten hoe ze in korte tijd rijk kunnen worden", grinnikt hij.

Wie het curriculum vitae van Pilarczyk onder ogen krijgt, zou kunnen denken dat iemand de cv's van zeker vier personen onder elkaar heeft geplakt. Zoveel uiteenlopende carrières heeft de geboren Pool achter de rug.

Miniatuurvoorbeeld

Geen vergaderingen en geen deadlines tijdens zijn zeiltocht langs Europese kustplaatsen.

Een radicale beslissing

Pilarczyk was twee jaar oud toen hij met zijn ouders van de Poolse havenstad Gdynia naar Nederland kwam. Als achttienjarige kwam zijn jeugddroom uit toen hij bij de radio mocht werken. Hij was voor het eerst te horen bij Radio 10 en stoomde al snel door naar hippere zenders.  

Hij speelde een rol bij de oprichting van Radio 538, presenteerde daar verschillende programma's als Mikey Mike in de middag en de Piepshow en belandde op de buis als presentator bij televisiezender TMF. Vlak voor zijn dertigste nam hij een radicale beslissing.

Bedrijven opkopen en samenvoegen

Pilarczyk stopte met dat wat hij het allerliefste deed: plaatjes draaien. "Ik zag mezelf dat niet op mijn 45ste nog steeds doen. Je ziet oudere dj’s blijven rondhangen en wegzakken naar een lager niveau. Dat wilde ik voorkomen. Iedereen zou moeten nagaan of zijn werk ook nog leuk is op latere leeftijd."

Maar wat dan? Van de Amerikaanse steenrijke investeerder Dan Pena leerde hij dat er twee manieren zijn om een bedrijf op te bouwen. Klein beginnen, iemand aannemen en zo langzaam groeien, of je koopt bestaande bedrijven en voegt ze samen. 

Dat laatste sprak de oud-dj wel aan en hij zag kansen in de televisiewereld "Je had Endemol met destijds een omzet van 1 miljard en de nummer twee deed 100 miljoen ofzo. Daartussen zat niks."

Pilarczyk bedacht een 'Netflixachtige constructie' waarbij programma’s via internet te zien zouden zijn, leende miljoenen bij banken en richtte Futuractive Communication Network op.

Miniatuurvoorbeeld

Pilarczyk begon zijn televisiecarriere bij muziekzender TMF.

Op je bek gaan

"Als je jong bent, weet je niet wat er fout kan gaan en ben je dus ook niet bang. Dat komt pas als je ouder bent en de risico’s gaat zien." Inmiddels leert Pilarczyk andere ondernemers om de risico’s goed onder ogen te zien.

"Maak een plan voor als het fout gaat. Maar maak ook een plan voor als het goed gaat. Veel mensen zijn niet voorbereid op succes en gaan dan alsnog op hun bek", zegt hij.

Hele vermogen verdampt

Pilarczyk spreekt uit eigen ervaring. Futuractive werd een succesvol productiebedrijf en groeide hard. Het managen van personeel bleek een vak apart en na een hevig intern conflict stapte de televisiemaker uit zijn eigen bedrijf. Daarmee was hij terug bij af. Hij moest voor de tweede keer opnieuw beginnen.

"De eerste keer, toen ik eind jaren negentig wegging bij Radio 538, had ik mijn hele vermogen in aandelen zitten toen de beurs crashte." Niet alleen zijn vermogen bleek verdampt, hij bleef zitten met een miljoenenschuld bij de bank.

Pech is geen pech

Dat verlies was geen domme pech, vindt de levenscoach zelf. "Meestal is pech geen pech, maar eigenlijk een gevolg van domheid. Dat geldt ook voor mij. Ik had dit kunnen zien aankomen."

En hoe zit het dan met geluk? "Geluk zie je heel vaak verschijnen als je een bepaald doel nastreeft. Dan kom je de juiste mensen tegen en doen zich kansen voor. Als je geen doel hebt, dan komen die mensen en kansen ook op je pad, maar dan zie je ze niet."

Volgens de filosofie van Pilarczyk is rijk worden simpelweg een keuze waarbij je wel bereid moet zijn om keihard te werken. "Veel mensen willen die gouden medaille, maar heb je het er dan ook voor over om elke dag heel vroeg op te staan, keihard te trainen, pijn te lijden, geen feestjes te vieren en een streng dieet te volgen? De meesten haken dan toch af."

Michal (Michael) George Pilarczyk (Gdynia, Polen, 18 oktober 1969)

Woont met zijn vriendin Cindy Koeman op Ibiza.
Samen met Koeman geeft hij leiding aan hun bedrijf Mastermind Academy, dat trainingen en lezingen organiseert rond thema’s als geluk, zingeving en persoonlijke ontwikkeling.

Jarenlang keihard werken

"Als ik vertel dat ik op Ibiza woon, dan zeggen mensen weleens 'zou ik ook wel willen', dan zeg ik 'Oh ja, wat heb je daar dan aan gedaan? Heb je huizen gekeken, met je vrouw overlegd een gesprek met de bank gevoerd?'. Meestal zeggen ze dan 'nee, het lijkt me gewoon wel leuk.' Iets leuk vinden is iets heel anders dan iets echt graag willen en bereid zijn daar offers voor te brengen", zegt hij.  

Na de ruzie bij Futuractive startte Pilarczyk weer een nieuw productiebedrijf, Pilarczyk Mediagroep, dat opnieuw succesvol werd. In 2007 verkocht hij zijn onderneming aan TMG, stapte op zijn zeilboot waar hij eindelijk kon bijkomen. "Ik was totaal opgebrand. Had in 22 jaar voor 44 jaar gewerkt."

Wie rijk wil worden, moet een gericht plan maken en het kunnen opbrengen om daarvoor jarenlang keihard te werken, dag en nacht. De geluksgoeroe haalt de Argentijnse topvoetballer Messi aan: "Het kostte me 17 jaar om een 'overnight succes' te worden."