Geld en Werk

Slapen voor nieuwe sportschoenen: zo blijven werknemers fit

14 mei 2017 11:55 Aangepast: 06 juni 2017 15:42

Zieke werknemers zijn duur. Daar komt nog eens bij dat we allemaal langer moeten doorwerken. Dus het is belangrijk dat werknemers gezond zijn en blijven. Maar hoe stimuleer je gezond gedrag? Door het te belonen.

Sybo de Haan is ambulanceverpleegkundige. Elke seconde telt, hij moet snel en accuraat handelen. De diensten zijn zeer onregelmatig.  Daarnaast bestaat het werk ook voor een groot deel uit wachten tot de ambulance uitrukt. Kortom, veel stress, soms weinig slaap en weinig beweging. “Het werk is interessant, maar wel belastend, juist ook door het vele stilzitten.”

Smoothie of een voetbal

Des te belangrijker voor ambulancepersoneel om gezond te leven. Ook zij moeten tenslotte doorwerken tot hun 67ste. ‎UMCG ambulancezorg beloont daarom gezond gedrag van haar medewerkers door hen zogenaamde healthcoins te laten sparen. Twee maanden geleden zijn ze een pilot gestart.

Verpleegkundige Sybo de Haan en zijn collega’s houden via een Fitbit bij hoeveel ze (trap)lopen, calorieën verbranden en slapen. Daarmee sparen ze virtuele muntjes. Van die gespaarde muntjes kan het ambulancepersoneel vervolgens iets ‘gezonds’ kopen. Van een smoothie, tot een uitje in de natuur of een voetbal.

Zo werkt het ook bij kinderen

“Met voldoende slaap verdien je nieuwe sportschoenen en met wandelen spaar je voor een nieuw matras. Dat is het idee erachter", zegt Mike van Holsteijn, die in 2015 het bedrijf Healthcoin oprichtte, de dienst waarvan UMCG ambulancezorg gebruikmaakt. Healthcoin werkt onder andere samen met Bol.com, verschillende sauna's en sportzaken zoals Run2Day.

“Gezond gedrag belonen, werkt. En dat het beter werkt dan bestraffen, is al langer bekend. Zo werkt het ook bij kinderen", zegt hoogleraar Andrea Evers van de Universiteit Leiden. Evers doet onderzoek naar het stimuleren van gezond gedrag bij hart- en vaatpatiënten.

Bijzonder grappig fenomeen

Bij Healthcoin zijn werkgevers nu 100 euro per jaar per werknemer kwijt. Evers: “Het lijkt me niet genoeg voor langdurige gedragsverandering, maar welk bedrag het wel moet zijn, moet nog worden onderzocht. Aan de andere kant werkt het spelelement van het spaarsysteem op zichzelf ook al stimulerend.”

Verpleegkundige Sybo de Haan is enthousiast. “Het is een bijzonder grappig fenomeen. Iedereen kan meedoen, jong, oud, sportief of juist niet. Het maakt je bewuster van waarmee je bezig bent. Je ziet direct of je te weinig bewogen hebt of niet.”

Hij heeft alleen nog niets gekocht. “De pilot is bijna ten einde. Dan gaan we kijken hoeveel we gespaard hebben en wat we ervan kunnen kopen.” 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore