Geld en Werk

'Afschaffen dividendbelasting kost Nederlandse beleggers 130 miljoen'

29 augustus 2018 13:16 Aangepast: 18 september 2018 12:15
Minister-president Mark Rutte voorafgaand aan een debat over de dividendbelasting. Beeld © ANP

Het afschaffen van de dividendbelasting is gunstig voor buitenlandse beleggers, maar kost Nederlandse particuliere beleggers juist geld. Particulieren die via een beleggingsfonds investeren gaan voor 130 miljoen euro per jaar het schip in.

Dat heeft Dufas, de belangenvereniging voor beleggingsinstellingen, berekend.

Particuliere beleggers die niet via een fonds beleggen hebben geen last van de maatregel. Zij kunnen namelijk dividendbelasting die ze afdragen in het buitenland gewoon verrekenen met de Nederlandse inkomstenbelasting, ook als de dividendbelasting in Nederland is afgeschaft.

Uniek probleem voor beleggingsfondsen

Voor beleggingsfondsen ligt dat anders. Als zij beleggen in het buitenland krijgen zij daarover winstuitkeringen. Daarover wordt in het buitenland meestal dividendbelasting betaald aan een buitenlandse belastingdienst. Op dit moment doet dat geen pijn, omdat beleggingsfondsen het in het buitenland afgedragen bedrag in Nederland mogen verrekenen. Maar dat gaat niet op dezelfde manier als voor particulieren.

Beleggingsinstellingen keren op hun beurt namelijk weer winst uit aan hun klanten. Over die winstuitkering moeten zij zelf ook dividendbelasting inhouden. In feite innen zij dus namens de fiscus belasting voor hun klanten. De belasting die zij in het buitenland hebben afgedragen mogen ze hiervan aftrekken. Daardoor kunnen ze dat bedrag gewoon uitkeren aan hun klanten.

Het probleem is: als er straks in Nederland geen dividendbelasting meer is, hoeven de fondsen dus ook niets meer namens de Belastingdienst te innen, en valt er niets meer te verrekenen. De betaalde belasting aan een buitenlandse belastingdienst gaat dan dus ten koste van het bedrag dat de Nederlandse klanten aan winst krijgen uitgekeerd.

Geen uitzondering

Dufas becijferde dat het nadeel voor klanten van beleggingsinstellingen uitkomt op 130 miljoen euro per jaar op basis van gegevens die het van de eigen leden heeft gekregen.

Eerder werden er over dit onderwerp al Kamervragen gesteld door CDA'er Pieter Omtzigt. De staatssecretaris beaamde dat het afschaffen van de dividendbelasting nadelig kan uitpakken voor deze groep Nederlandse beleggers, maar schreef dat de kosten van het maken van een uitzondering te hoog zijn.

Meer op rtlz.nl:
Economen van grote banken: schaf dividendbelasting niet af
Gert-Jan Segers: kabinet valt zonder afschaffing dividendbelasting
'Rutte liet zich in het pak naaien door Unilever'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore