Geld en Werk

Ondanks schreeuwend docententekort zitten er toch duizenden thuis

28 augustus 2018 18:15 Aangepast: 23 oktober 2019 11:20
Jacob Rommers, docent Frans, zit werkloos thuis. Beeld © Hans de Bruijn

Overal in Nederland wordt de noodklok geluid over het tekort aan docenten. Toch zitten er duizenden thuis met een werkloosheidsuitkering, blijkt uit cijfers van het UWV opgevraagd door RTL Nieuws. "Al die afwijzingen frustreren enorm."

Jacob Rommers is 59 jaar en begon zijn carrière 35 jaar geleden als schoolmeester. Hij gaf Frans op een mavo, later aan het vwo, zette een onderwijsprogramma op, ontwikkelde gesprekvaardigdheidslessen en leerde door binnen zijn vakgebied.

'Jongere leerkracht goedkoper'

Sinds vorig jaar zit hij thuis zonder baan. Ontslag in overleg na een verschil van inzicht. "Ik ben heel allround en kan overal ingezet worden. Ik heb inmiddels een tiental sollicitaties verstuurd, maar ik krijg nul op rekst."

Hij krijgt daarbij geen reden voor de afwijzing maar heeft zelf wel een vermoeden. "Ik denk dat het mijn leeftijd is. Een jonge leerkracht is veel goedkoper."

Zie ook: Miljoenen aan onderwijsgeld naar 'dure' uitzendbureaus

Duizenden thuis met uitkering

In juli stonden er 1900 vacatures open voor docenten in het basisonderwijs en middelbaar onderwijs. In diezelfde maand kregen 8000 docenten een werkloosheidsuitkering, blijkt uit cijfers van het UWV.

In die groep zitten ook de leraren die per september aan hun nieuwe baan beginnen. Die verdwijnen dus op termijn uit de statistieken. Maar dan nog houd je naar schatting een paar duizend docenten over die dit schooljaar niet aan de slag zijn. 

Miniatuurvoorbeeld

Regionale verschillen

Hoe kan het dat kabinet met acties komt tegen het lerarentekort en scholen zelfs docenten lokken met huizen, terwijl mensen met de juiste papieren thuiszitten? Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO-raad, de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs, heeft daar twee verklaringen voor.

"Het tekort in het voortgezet onderwijs geldt voornamelijk voor vakken als wiskunde, informatica en Duits. Daarnaast zijn er grote regionale verschillen." En dat betekent dat docenten zonder baan moeten verhuizen of zich moeten laten omscholen. "Het zou daarom makkelijker moeten worden om versneld een andere bevoegdheid te halen", aldus Rosenmöller.

Miniatuurvoorbeeld

Robin Bonemeijer (27) heeft net zijn eerste werkdag erop zitten. (Beeld: RTL Nieuws)

Voor docent Rommers is dat geen optie. "Ik zou best iets anders willen doen in de vorm van een leidinggevende functie of docenten trainen, maar docent Nederlands worden, die interesse heb ik niet."

Omscholen of verhuizen 

Toch zijn er anderen die het wel proberen, zoals Bastiaan Koyck (56). Hij staat sinds gisteren eindelijk weer voor de klas als geschiedenisdocent. "Ik sta nog te tollen op mijn benen, zo verbaasd ben ik en zo blij." Koyck begon zijn carrière ooit als leraar aardrijkskunde en maatschappijleer. Hij werd daarna makelaar en verkocht zijn bedrijf in 2007.

Toen zat hij werkloos thuis en werd weer aardrijkskunde leraar. Een vast contract zat er echter niet in en toen was hij het zat. "Ik ben toen van Assen richting Arnhem verhuisd en daar als zzp'er begonnen. Werkloos zijn leek mij echt afschuwelijk."

Hij begon met lesgeven in Nederlands als tweede taal en gaf bedrijfstrainingen totdat een onderwijsbureau waar hij nog ingeschreven stond hem belde voor de baan op een vmbo-havo-school.  

​Blijven hangen naar stage

Waar met name oudere docenten in het voortgezet onderwijs worstelen met het vinden van een juiste baan, zo makkelijk is het voor jonge docenten in het basisonderwijs.

Robin Bonemeijer (27) heeft net zijn eerste werkdag erop zitten als onderwijsassistent. Hij heeft al wel een eigen klas: groep 5/6. "Zodra het papiertje binnen is, word ik leerkracht."

Zie ook: Lesgeven populair, werken als leraar niet: te slechte voorwaarden

'Gewoon een gaaf beroep'

Al tijdens zijn stage werd duidelijk dat Bonemeijer kon blijven hangen. "Veel van mijn studiegenoten zijn ook doorgestroomd." Hij weet dat de werkdruk hoog is en de salarissen niet al te hoog.

"Maar het is gewoon echt een leuk beroep. Kinderen bepaalde kennis bijbrengen is gewoon gaaf." Geschiedenisdocent Koyck is het daar mee eens: "Voor de klas staan is echt geweldig mooi."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van