Jumbo is gezwicht voor het protest van dierenrechtenactivisten: de supermarkt stopt met de verkoop van levende kreeften. En mosselen dan? Die hebben pech. "Zij hebben geen pootjes en geen oogjes, dus dat vinden we minder zielig."
Op de visafdeling van drie Jumbo-winkels staat nu nog een aquarium met daarin rondzwemmende kreeften met stevige elastieken om hun scharen. Het is wachten tot iemand ze koopt die ze vervolgens thuis in een pan kokend water gooit. Aan dat dramatische lot komt nu een einde.
Verbod op verkoop levende kreeften
Partij voor de Dieren voerde succesvol actie om de geplande verkoop van levende kreeften in een groot Utrechts Jumbo-filiaal te voorkomen. "De winkel in Utrecht gaat definitief geen levende kreeften verkopen en in Amsterdam, Breda en Veghel stopt Jumbo de verkoop", zegt PvdD’er Saskia Oskam trots. Oskam was de drijvende kracht achter het protest.
Op onze vraag waarom Jumbo met de verkoop stopt, geeft de supermarkt nog geen antwoord. Wel is duidelijk dat andere levende schaal- en schelpdieren gewoon in de schappen blijven liggen.
Dezelfde lijdensweg voor krabbetjes
Niet als het aan de PvdD ligt. "Wij willen dat het verbod ook gaat gelden voor bijvoorbeeld oesters en krabbetjes. Oesters worden zelfs levend gegeten", gruwt Oskam. Een verbod op mosselen lijkt ze minder van belang te vinden, omdat ze ten onrechte denkt dat die ‘al dood’ zijn.
Ondanks die misser, ook mosselen kook je levend, weet Oskam het zeker: 'Alle schaal- en schelpdieren leggen dezelfde lijdensweg af' als ze in de pan belanden. Daarom wil ze een verbod op de verkoop van alle levende schaal- en schelpdieren.
Mosselen hebben geen pootjes
Maar die stap gaat Jumbo vooralsnog te ver. Wat plaatst de kreeft boven de Mossel? Bioloog Midas Dekkers weet wel wat dat is: "Mosselen hebben geen pootjes, dus dat vinden we minder zielig." In hoeverre wij ons kunnen identificeren met een dier, hangt volgens Dekkers af van hoeveel pootjes dat dier heeft.
"Het liefst hebben we een dier met evenveel pootjes. Vier is goed, neem een een hond of kat. Zes pootjes zoals bij een lieveheersbeestje, nou ja, dat kan nog. Een spin met acht pootjes vinden we eng om nog maar te zwijgen over een duizendpoot", aldus de bioloog.
Slakken en slangen
Maar het engst vinden we een dier zonder pootjes, zoals een slang of een slak, vervolgt Dekkers. "Dan zijn we onze orientatie op het beest kwijt."
Wat volgens Dekkers ook niet helpt, is dat mosselen geen ogen hebben. "Een kreeft kijkt je aan. Iets dat je aankijkt, maakt contact met je", legt de bioloog uit.
Half dooie dieren
Dekkers is overigens blij met het besluit van Jumbo. "Dit is de eerste stap richting beschaving. We moeten stoppen met levende beesten in heet water te flikkeren of in half dooie toestand in boodschappentassen te stoppen."
Is kreeft alleen voor de happy few?