Geld en Werk

Rabobank: kabinet moet meer doen om lonen te laten stijgen

27 augustus 2018 11:34 Aangepast: 16 november 2018 10:42
Beeld © ANP

De economie draait supergoed, maar we merken daar nauwelijks wat van. Daarom wordt het hoog tijd dat het kabinet aan de slag gaat en er alles aan doet om ook de lonen te laten stijgen, zegt de Rabobank.

De cao-lonen zijn afgelopen jaar maar met 1,4 procent gegroeid, terwijl de Nederlandse economie veel harder steeg: met maar liefst 2,9 procent. Bovendien was de loonstijging van vorig jaar maar net genoeg om boven de inflatie van 1,3 procent uit te komen.

Salarissen zouden harder moeten stijgen

Dat is opvallend. Het aantal vacatures neemt toe, terwijl de werkloosheid hard daalt en werkgevers klagen dat ze steeds moeilijker personeel kunnen vinden. In zo'n situatie zou je juist verwachten dat salarissen harder stijgen, stelt de Rabobank. 

Miniatuurvoorbeeld

Lagere belastingen

Het kabinet moet er volgens de bank voor zorgen dat werkenden meer gaan profiteren, door de belastingen op arbeid te verlagen. Het verschil tussen de werkgeverslasten en wat werknemers netto op hun rekening krijgen is in Nederland relatief groot.

Het kabinet heeft weliswaar lastenverlichting beloofd, maar van de verlichting van 6 miljard euro per jaar blijft door de invoering van het belastingsysteem met slechts twee schijven na 2021 structureel maar 600 miljoen over, zegt Rabobank.

Het kabinet zou dus nóg een stap moeten zetten. Zo zou de arbeidsmarkt moeten worden hervormd, waardoor werkgevers eerder een vast contract aanbieden. Met een vast contract kunnen werknemers namelijk makkelijk onderhandelen over loon dan als ze een flexbaan hebben.

Vaste werknemers concurreren met zzp'er

Nu concurreren werknemers in vaste dienst met zzp'ers, die door fiscale regelingen of het niet opbouwen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering goedkoper zijn. Bovendien willen Nederlanders graag een vaste baan, zodat zij eerst streven naar een contract en pas daarna naar meer loon, zegt Rabobank.

Volgens Rabobank spelen ook andere zaken mee bij de achterblijvende koopkracht. Zo is de onderhandelingspositie van werknemers verslechterd, doordat zij minder vaak lid zijn van een vakbond. De bonden staan daardoor minder sterk in onderhandelingen met werkgevers.

Automatisering

Automatisering en digitalisering zijn ook schuld aan de achterblijvende koopkracht, aldus de bank. De lonen voor onder meer productie- en administratief werk staan daardoor onder druk.

Daarnaast stijgen de prijzen meer dan verwacht en daardoor blijken de looneisen van werknemers te laag, zegt Rabobank. Bij je looneisen houd je immers rekening met de verwachte inflatie. 

Verlof ook van belang

Werknemers richten zich ook minder op lonen, met het oog op vergrijzing en de toename van het aantal tweeverdieners zijn flexibele werktijden en soepele verlofmogelijkheden voor hen ook van belang. Bijvoorbeeld voor werknemers met jonge kinderen of met een zorgtaak, denkt Rabobank.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van