Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Betalingsachterstand op creditcard: geen boete meer, wel blokkeren

Beeld © ANP

Creditcardmaatschappij ICS, dat de kaarten beheert van onder meer ABN Amro, de Volksbank, de ANWB en de Bijenkorf, gaat klanten met een betalingsachterstand geen boete meer geven. In plaats daarvan worden de kaarten van deze gebruikers direct geblokkeerd.

De maatregel gaat 1 november in, zo staat in de nieuwe voorwaarden. Op die manier wil het bedrijf voorkomen dat betalingsachterstanden van klanten verder oplopen, zegt een woordvoerder tegen de Telegraaf.

De nieuwe maatregel geldt voor 2,5 miljoen kaarten, waarbij het niet mogelijk is om gespreid te betalen. Hoeveel klanten hun creditcardrekening maandelijks niet direct kunnen of willen betalen en in de problemen zitten, is niet bekend. Een woordvoerder van het bedrijf was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Boete op boete

Tot afgelopen mei kregen klanten die meer dan 21 dagen te laat waren met het betalen van hun openstaande saldo een boete. Die bedroeg 2 procent van het openstaande bedrag. Werd deze niet betaald binnen 30 dagen, dan kwam er een boete van 2 procent bovenop en werd de creditcard geblokkeerd.

Vanaf 1 november wordt de creditcard van iemand die niet tijdig heeft betaald meteen geblokkeerd. Pas als de klant heeft betaald, kan de creditcard weer gebruikt worden.

Kleine lettertjes

In de kleine lettertjes staat nog wel: "Hiervoor beoordelen wij eerst uw financiële situatie opnieuw." En: "Als uw card geblokkeerd is, brengen wij vertragingsrente in rekening over het openstaande saldo tot dit saldo volledig aan ons is terugbetaald." Die wettelijk vastgelegde vertragingsrente op zogeheten niet niethandelstransacties bedraagt twee procent.

Verder stelt het bedrijf dat ook de wettelijk vastgestelde incassokosten in rekening kunnen worden gebracht over het openstaande saldo. "Een betalingsachterstand van vier maanden moeten wij verplicht melden bij BKR."

Zie ook: Verwijderen negatieve BKR-registratie blijft veel gedoe

Een registratie bij het Bureau Kredietregistratie kan gevolgen hebben voor mensen die bijvoorbeeld een hypotheek wil afsluiten. Zij kunnen dan minder geld lenen. Bij het BKR staan circa tien miljoen mensen geregistreerd. 

Andere maatschappijen nog wel boetes

Bij andere creditcardmaatschapijen worden nog wel boetes uitgedeeld aan laatbetalers. Bij American Express moeten klanten elke maand het volledige uitstaande verschuldigde saldo betalen. Gebeurt dat niet binnen 30 dagen dan volgt een 'Boete voor te Late Betaling' van 2,5 procent, zo staat in de voorwaarden.

ING en Rabobank schrijven het openstaande bedrag altijd af van de betaalrekening, ook als klanten onvoldoende saldo hebben. In dat geval staan ze dus rood.

Hiervoor gelden rentepercentages tussen de 7,2 en 14 procent op jaarbasis. Bij een grote betalinsgachterstand, kan een betalingsregeling worden getroffen met de banken, zo melden ze op hun websites.

Meer op rtlz.nl: