Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Tesla toch niet van de beurs, topman Elon Musk heeft zich bedacht

Tesla-ceo Elon Musk. Beeld © EPA

Tesla blijft een beursgenoteerd bedrijf. Plannen die ceo Elon Musk had om het bedrijf van de beurs te halen, zijn door hemzelf weer naar de prullenbak verwezen. "Mijn aandeelhouders willen dit." Het hele proces zou Musk ook teveel tijd kosten en hem afleiden.

In een verklaring zegt hij dat hij wist dat het proces om weer van de beurs te gaan 'uitdagend' zou zijn, maar dat het hele proces hem meer afleid dan verwacht. "En dat is een probleem, want we moeten onze focus houden op de productie van Model 3 en financieel stabiel blijven."

Aandeelhouders: 'Alsjeblieft, doe dit niet'

Musk maakte zijn besluit naar eigen zeggen na een gesprek met zijn aandeelhouders. Volgens de ceo gaf een meerderheid aan bij Tesla te blijven als het bedrijf van de beurs zou worden gehaald, maar was het heersende sentiment toch 'alsjeblieft, doe dit niet'. 

Begin deze maand tweette Musk dat hij overwoog Tesla van de beurs te halen voor 420 dollar per aandeel. De financiering daarvan zou verzekerd zijn. Later bleek dat hij daarmee duidde op het beleggingsfonds van Saoedi-Arabië, dat er volgens hem meerdere keren op had aangedrongen Tesla van de beurs te halen.

Marktmanipulatie of fraude

Het bericht zorgde voor veel ophef en de koers steeg zo hard dat de handel even werd stilgelegd. Direct rees de vraag of er sprake was van marktmanipulatie of fraude door al een bepaalde prijs per aandeel te noemen en het nieuws via een tweet wereldkundig te maken. 

Een dag later liet Musk in een brief aan zijn personeel weten dat hij 'een omgeving wil creëren waarin het bedrijf optimaal kan opereren'. "Als beursgenoteerd bedrijf zijn we onderhevig aan grote schommelingen in de koers, wat een grote afleiding kan zijn voor iedereen die bij Tesla werkt en die allemaal aandeelhouder zijn."

Zie ook: Woedende beleggers slepen Musk en Tesla voor de rechter

Wat het exacte plan van Musk was, bleef onduidelijk. De Amerikaanse toezichthouder SEC wilde dan ook tekst en uitleg van Musk, net als de Raad van Bestuur van Tesla dat geen gedetailleerd financieringsplan ontving van de ceo.

Investeerders klaagden Musk en Tesla aan. Zij zagen de tweet als een 'nucleaire aanval' op beleggers die willen verdienen aan koersdalingen van het bedrijf. Musk heeft juist een notoire hekel aan dit soort beleggers. Volgens hem wakkeren ze 'angst, onzekerheid en twijfel' over Tesla aan om zo te verdienen aan koersdalingen. 

Werkweken van 120 uur

In een interview met de New York Times, ruim een week geleden, zei Musk over alle commotie dat hij met zijn tweet vooral transparant wilde zijn en zeker niet stoned was toen hij zijn nieuws de wereld instuurde.

Hij vertelt volgens de krant afwisselend lachend en huilend over het zware jaar dat hij naar eigen zeggen achter de rug heeft. Musk zou werkweken maken van 120 uur omdat het Tesla maar niet lukte de doelstellingen te halen.

Volgens de miljardair vierde hij zijn 47ste verjaardag in de fabriek, zonder vrienden. En diezelfde vrienden maken zich zorgen om hem, vertelt hij. Het gaat dan ook niet goed met hem, geeft hij zelf toe. 

Wat is er aan de hand met Musk? Heeft Tesla een nieuwe leider nodig?