Geld en Werk

Aandelen: meeste rendement in Rusland, Nederland blijft achter

20 augustus 2016 18:15 Aangepast: 30 juli 2017 15:00
Beeld © EPA

Uit onderzoek van RTL Z en analist.nl blijkt dat je op aandelen dit jaar al gemiddeld 5,4 procent rendement kon maken in Europa en Amerika. Maar niet in Nederland, daar sta je nog in de min.

Met welke aandelen had je met de wijsheid van nu (achteruit beleggen zou beurscommentator Corné van Zeijl zeggen) de hoogste rendementen behaald? We zetten de cijfers van dit jaar voor je op een rijtje.

Ronald Kok van analist.nl heeft daarvoor alle beurskoersen van alle Europese en Amerikaanse aandelen verzameld. En als je dan lang rekent en elk aandeel evenveel meetelt in de berekening, dan komt je voor 2016 uit op een rendement van 5,4 procent (exclusief dividend). Maar opvallend, lang niet alle landen doen het even goed.

Beurscommentator Janneke Willemse geeft de analyse: "Je kan je geld beter in het buitenland beleggen". Kijk hieronder de volledige beursupdate:

De beste aandelen van 2016

Gingen vrijwel alle Europese en Amerikaanse aandelen in gelijke tred omhoog? Nee, dit zeker niet. We zien bij de verschillende landen onderling behoorlijke verschillen. Zo zien we in de tabel hieronder dat de rendementen over de periode van 1 januari tot en met vandaag zeer uiteenlopen.

Het maakt dus nogal wat uit in welk land je dit jaar had belegd. Achteraf gezien waren de Duitse, Amerikaanse en vooral de Russische aandelen de beste keuzes. 


Thumbnail

Grote professionele beleggers dekken wisselkoersen meestal af, dus wisselkoersschommelingen hebben we niet meegerekend. Het gaat om het lokale rendement.

De afgelopen jaren op de beurs

Ben je al wat langer aan het beleggen, dan varieert je rendement waarschijnlijk nogal flink. Ben je precies 7 jaar geleden begonnen met aandelen dat zou je nu met een gemiddelde portefeuille maar liefst 90 procent rendement hebben gemaakt.

Ben je begin 2014 pas begonnen, dan schiet het allemaal nog niet zo op een rendement van in totaal 4 procent. De rendementen blijven achter door onder meer de Griekse crisis en de lage olieprijs.


Thumbnail

De rendementen hierboven zijn de opgetelde rendementen van alle Amerikaanse en Europese aandelen samen.

Aandelen wereldwijd afgelopen jaar continu in de plus

We zien in de grafiek dat vanaf begin dit jaar het gemiddelde rendement van aandelen wereldwijd op 5,4 procent ligt (‘YTD’). Het rendement van aandelen ligt over de afgelopen 10 jaar op ruim 50%. Dit is dus het totaalrendement dat een belegger had kunnen maken als hij begin augustus 2006 was ingestapt. We zien verder dat 7 jaar terug het beste instapmoment was: dit door het herstel van de meeste financiële markten na de klappen in 2008. Op de kortere termijn zien we dat de beleggers nog wel in de plus staan maar dat de rendementen wel fors lager zijn geworden.

Alle aandelen worden gelijk gewogen, dat geeft in onze ogen een wat representatiever beeld dan een kapitaalsgewogen index. Een voorbeeld van een kapitaalsgewogen index is de AEX-index, hier wegen Shell, ING en Unilever ruim 40 procent van het geheel, de overige 22 aandelen wegen een stuk minder en dat geeft een enorm vertekend beeld. Door de aandelen gelijk te wegen worden automatisch de kleinere aandelen flink meegeteld, dit omdat er juist heel weinig grote bedrijven zijn en juist veel meer kleinere bedrijven.

Uit de database van analist.nl komen tientallen bedrijven naar voren die dit jaar al over de kop zijn gegaan in beurswaarde. Sommige zelfs nog meer. De grootste winnaars hebben 400 procent of zelfs ruim 500 procent rendement opgeleverd voor de beleggers.

Thumbnail

De winnaars in Nederland

Al met al tot nu toe zeker een geslaagd beursjaar dus. We zien echter dat de Nederlandse aandelen gemiddeld gesproken ruim 1,8 procent in het rood staan dit jaar. Om toch nog met een positief Nederlands tintje af te sluiten. Deze 10 aandelen had je moeten hebben dit jaar in ons land:

Thumbnail

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van