Ga naar de inhoud
Geld en Werk

We gooien steeds meer kleding weg, maar recyclen lukt nauwelijks

De textielafvalberg groeit. Wat doen we met al die afgedankte kleding? Beeld © Getty

Nooit eerder kochten we zoveel kleren als nu. Maar tegelijk gooien we ook steeds meer weg. Wat gebeurt er met die uitdijende berg afgedankte kleding? Recyclen blijkt vaak helemaal niet mogelijk, zeker bij goedkope wegwerpmode.

Gemiddeld kopen Nederlanders 46 nieuwe kledingstukken per jaar, voor gemiddeld zo'n 16 euro per stuk. Dat blijkt uit onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam. Tussen 2002 en 2015 zijn we jaarlijks 500 euro meer gaan besteden aan nieuwe kleren, becijferde het CBS daarnaast. Tegelijkertijd daalden de kledingprijzen met 10 procent.

Onze kledingkast raakt vol. We produceren met elkaar dan ook steeds meer textielafval. In 2012 gooiden we per persoon 12,5 kilo kleding weg. Een paar jaar later is dat 14 kilo per persoon, tot een gezamenlijke textielafvalberg van 238 miljoen kilo oud textiel, concludeert Milieu Centraal

Miniatuurvoorbeeld

Kleding is sneller versleten, moeilijker te recyclen

Die oplopende berg afgedankte kleding wordt een groeiend probleem. Hoe dat komt? "De afgelopen tien jaar merken we dat kleding van steeds slechtere kwaliteit wordt", zegt Jade Wilting van Circle Economy. Dat leidt ertoe dat mensen al die nieuwe kleren korter dragen, omdat de boel sneller versleten is. 

Goedkope kleding is bovendien nauwelijks te recyclen. "Vooral het scheiden van kleding is moeilijk", legt Wilting uit. Goedkope kledingfabrikanten gebruiken bijvoorbeeld vaak slechtere kwaliteit garen. Bij het uit elkaar halen van de garen en vezels hou je te kleine stukjes stof over om nog een nieuw kledingstuk mee te kunnen maken. 

Een derde van weggegooide kleding wordt ingezameld

Er een 'laagwaardig product' van maken, zoals een poetslap, lukt nog wel. Maar je kunt niet eeuwig poetslappen blijven maken van je oude wegwerpshirts. Wilting: "De markt voor poetslappen is wel verzadigd."

De meeste kleding gooien we direct weg, maar een derde wordt ingezameld. Zo'n 60 procent van die ingezamelde kleding vindt een nieuwe eigenaar en krijgt een tweede leven als 'vintage' artikel of gaat naar ontwikkelingslanden.

Miniatuurvoorbeeld

De rest van het textielafval gaat naar de recyclingsindustrie. Daar maken ze bijvoorbeeld die poetslappen of matrasvulling. Een groeiend deel gaat alsnog de verbrandingsoven in: te slecht voor een tweedehandsje, onbruikbaar om te recyclen.

Behang van oude spijkerbroek

I-DID is een bedrijf dat textiel recycelt om er hoogwaardige designproducten van te maken. Tassen, een tabletsleeve of zelfs behang van gerecyceld vilt. Geen kleding, want 'dat kan niet', zegt Michiel Dekkers.

 

"Er wordt heel veel ingezameld, maar de vraag is: wat gaat ermee gebeuren? Wij zijn nu een bedrijf dat dit doet, maar eigenlijk zouden er nog veel meer bedrijven moeten zijn", zegt Dekkers. Meer bedrijven die proberen oude kleren een nieuwe bestemming te geven.

Goedkoop is duurkoop

Maar ook consumenten kunnen hun gedrag aanpassen, zegt Jade Wilting van Circle Economy. Voorheen gaven we oude kleding aan een jonger broertje of zusje, of een ander familielid. Of we herstelden een kapotte broek of trui.

"En goedkoop is duurkoop", zegt Wilting. Kleding van hoogwaardiger materialen gaat langer mee.