Topprestatie

Actie Van der Weijden dik geslaagd: 19 euro per zwemslag

20 augustus 2018 15:50 Aangepast: 20 augustus 2018 17:32
Maarten van der Weijden kan nog glimlachen na zijn unieke prestatie. Beeld © ANP

Zwemmer Maarten van der Weijden heeft de Elfstedentocht dan wel niet kunnen uitzwemmen, zijn missie is toch dik geslaagd. Met 53.000 zwemslagen heeft de atleet ruim een miljoen euro opgehaald en de teller loopt nog.

Uitgeput, misselijk en verkleumd. Zwemmer Maarten van der Weijden heeft zijn Elfstedenzwemtocht moeten staken. Met de monsterafstand van 200 kilometer wilde Van der Weijden, zelf ex-leukemiepatiënt, geld ophalen voor onderzoek naar kanker. Bij 163 kilometer is de langeafstandszwemmer, in overleg met de dokter, vanmiddag gestopt.

Zo hield het op: zieke Maarten van der Weijden staakt zijn extreme zwemtocht:

Dik twee dagen hield hij het vol, maar op dag drie heeft Maarten van der Weijden zijn elfstedenzwemtocht niet af kunnen maken.

65.000 zwemslagen

Toch is zijn actie geslaagd, zegt Marijke Leliveld, universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen. Leliveld doet onderzoek naar goede doelen en consumentengedrag. "Dit maakt het alleen maar menselijker. Niemand zal hem dit kwalijk nemen."

Vlak voordat Van der Weijden stopte, maakte de penningmeester van de Maarten van der Weijden foundation bekend dat de zwemmer al meer dan een miljoen euro had opgehaald. Volgens de KNZB had Van der Weijden zo’n 65.000 slagen moeten maken om 200 kilometer af te leggen. 163 kilometer is dan 53.000 slagen. Dat betekent dat de oud-olympisch kampioen bijna 19 euro per zwemslag heeft verdiend voor zijn stichting.

De teller loopt nog steeds

Het grootste gedeelte van dat bedrag, ruim 7 ton, was al voor de start toegezegd. Iedereen die met Maarten mee wilde zwemmen had namelijk zelf sponsors geworven. Dat geld is al gedoneerd. 

Verder loopt de teller nog steeds. Want niet al het geld dat is gedoneerd, is al geteld, laat van der Weijdens woordvoerder Ronald van der Aart weten. Daarnaast kunnen mensen nog steeds geld overmaken.

Naast het bedrag dat de winnaar van olympisch goud heeft opgehaald met zijn monstertocht is er nog een effect. "Dankzij deze actie staat stichting KWF Kankerbestrijding ook weer op de kaart", zegt Leliveld. "Over twee weken begint de collecteweek. Daar is over nagedacht door het team Van der Weijden."

Miniatuurvoorbeeld

Twee nachten heeft Van der Weijden doorgezwommen.

Bekende Nederlanders en goede doelen

Als een bekende Nederlander zich inspant voor een goed doel, bijvoorbeeld Unicef, wekt dat vaak achterdocht: wat krijgt hij ervoor terug, wat verdient hij eraan? Dat sentiment lijkt er niet te zijn rond de actie van Van der Weijden.

"Consumenten zijn heel sceptisch, zeker in Nederland. Goed doen vinden we allemaal een heel belangrijke waarde die je beslist niet mag koppelen aan geld", zegt Leliveld. Ofwel: je kunt beter niets doen, dan goed doen en daar geld aan verdienen.

Massaal achter Van der Weijden

Van der Weijden heeft duidelijk wel de gunfactor. Onderzoeker Leliveld verklaart: "Mensen staan massaal achter hem. Het goede doel, onderzoek tegen kanker, is super aan hem gerelateerd. Hij heeft natuurlijk zelf kanker gehad, is genezen en wint vervolgens olympisch goud. Iedereen had het hem enorm gegund dat hij die 200 kilometer zou uitzwemmen."

Als Pieter van den Hoogenband dit had gedaan, was het toch anders geweest volgens Leliveld, omdat hij die achtergrond van Van der Weijden niet heeft.

Miniatuurvoorbeeld

Duizenden mensen langs de kant moedigden Van der Weijden aan.

100 kilometer was ook goed geweest

Als de atleet een wat minder extreme afstand had uitgekozen, bijvoorbeeld 100 of 150 kilometer, dan had hij zijn missie wel kunnen volbrengen. Was dat niet slimmer geweest? "Wij zijn niet zo goed met getallen, dus waarschijnlijk waren we allemaal net zo enthousiast geweest bij een iets minder lange afstand," zegt Leliveld.

Hoewel de Elfstedentocht wel een mooie, bekende en extreme route is, denkt Leliveld dat een route tussen twee grote steden of een stuk over de Oude Rijn 'ook gaaf' had kunnen zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore