Geld en Werk

Brugramp bij Genua kost Benetton-familie 1,8 miljard euro

20 augustus 2018 15:52 Aangepast: 07 november 2018 13:17
Voormalig Benettontopman Luciano Benetton met zoon Alessandro. Beeld © Getty Images

De steenrijke Italiaanse familie Benetton ligt onder vuur in eigen land. Ze zijn de belangrijkste aandeelhouders van het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de ingestorte brug bij Genua. Behalve volkswoede worden de Benettons ook geraakt in hun portemonnee. Het debacle kost ze tot nu toe 1,8 miljard euro.

Het instorten van de brug in Genua kostte zeker 43 mensen het leven. Italianen zijn woedend en ook de familie Benetton krijgt de wind flink van voren. 

Die familie is namelijk grootaandeelhouder van Atlantia. Dat bedrijf is uitbater van de tolbrug en wordt verweten niet genoeg geld te hebben besteed aan het onderhoud. Volgens het bedrijf waren er geen signalen dat er iets mis was met de brug, ondanks uitgebreide informatie waaruit blijkt dat de brug op instorten stond

Miljarden aan beurswaarde verdampt

In totaal verdampte sinds het ongeluk ruim 6 miljard euro van de beurswaarde van Atlantia. Het bedrijf beheert ruim 5000 kilometer aan tolwegen in Italië, Chili, Brazilië, India en Polen. Daarnaast is het bedrijf uitbater van de Italiaanse vliegvelden Fiumicino en Ciampino en drie kleinere vliegvelden in Frankrijk.

Sinds dinsdag 14 augustus duikelde de koers met 30 procent, blijkt uit data van Google Finance.

De familie Benetton, vooral bekend van het modemerk met de beroemde reclamecampagnes, is via holdingbedrijf Edizione voor 30 procent aandeelhouder in Atlantia. De koersdaling betekent op papier voor de familie tot nu toe dus een verlies van 1,8 miljard euro. 

Miniatuurvoorbeeld

De ingestorte brug bij havenstad Genua. (Foto: AFP)

Nog meer financiële tegenvallers

Dat waardeverlies loopt mogelijk nog verder op. Want het bedrijf Atlantia krijgt waarschijnlijk nog meer tegenvallers te verwerken in de nasleep van de ramp. Zo dreigt het verlies van het recht om tol te heffen op de brug bij de havenstad Genua. De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini van de rechtse partij Lega Nord wil de concessie intrekken ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Daarnaast is er nog geen totaalbedrag van de schade, al heeft het bedrijf 500 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de afwikkeling van de ramp. In dat bedrag is nog geen rekening gehouden met schadeclaims, meldt persbureau Bloomberg.

Tolinkomsten

Wat Atlantia precies verdiende aan de ingestorte brug is niet te achterhalen, maar uit het jaarverslag van het bedrijf blijkt wel hoe belangrijk de tolinkomsten zijn. In totaal haalde het bedrijf vorig jaar een omzet van bijna 6 miljard euro, blijkt uit het jaarverslag. De tak Autostrada per l'Italia was met 3,6 miljard dus goed voor meer dan de helft van die inkomsten.

De winst voor aftrek van eenmalige posten en belastingen (ecitda) ging vorig jaar met 6 procent omhoog, tot bijna 3,7 miljard. Het bedrijf kon hierdoor 26 procent meer dividend uitkeren dan in 2016. In totaal was dat 1 miljard. Daarvan was 275 miljoen voor de Benetton's, blijkt uit het jaarverslag van hun holding.

Dividend

Die holding is grotendeels afhankelijk van het dividend dat Atlantia uitkeert: vorig jaar werd een nettowinst van 455 miljoen euro geboekt. Qua omzet is Atlantia goed voor meer dan de helft van de totale omzet van alle activiteiten waar Edizione in investeert.

De familie kan het overigens wel hebben. De nog in leven zijnde oprichters Luciano, Giuliana en Gilberto Benetton zijn volgens Forbes ieder goed voor ruim 2,3 miljard. En datzelfde geldt voor de erven van broer Carlo, die eerder dit jaar overleed. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore