Geld en Werk

Megaterminal geopend op de Tweede Maasvlakte

11 september 2015 20:14 Aangepast: 12 september 2015 07:32

De nieuwe World Gateway-terminal (RWG) kan met hooguit vijftien mensen gerund worden en werkt bijna volautomatisch. Voor de tweede keer dit jaar werd er vandaag een gigantisch containercomplex op de Tweede Maasvlakte geopend.

Het complex is hypermodern en wordt 'de meest geavanceerde ter wereld' genoemd. De terminal kan een kleine 2,4 miljoen standaardcontainers per jaar afnemen van de allergrootste schepen en kostte zo'n 600 miljoen euro. Doordat er met volautomatische kranen gewerkt wordt, werken er slechts 180 mensen in totaal, voornamelijk IT-specialisten.

​Nieuw spoor aangelegd
ICT-dienstverlener Dimension Data meldde eerder al dat de terminal werkt met automatisch gestuurde kranen. Ook de tijdelijke opslag gaat zonder fysieke mankracht. Voor het parkeren van de containers zijn 59 computergestuurde voertuigen gekocht.

​ProRail heeft in augustus speciaal voor de terminal een spoor aangelegd en aangesloten op het spoorwegnet. Er zijn twee railkranen en zes sporen op dag en nacht treinen te kunnen laden en lossen. Daardoor is het gemakkelijk om goederen te vervoeren naar heel Europa, waaronder Frankfurt en Parijs. Uiteindelijk zal 65 procent van de containers zijn weg vervolgen via trein of binnenvaartschip.

APM
In april was het ook al feest op de Tweede Maasvlakte. Koning Willem-Alexander opende toen de nieuwe containerterminal van concurrent APM. Deze was nét iets groter en kan jaarlijks 2,7 miljoen standaardcontainers verwerken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore