Geld en Werk

Flyers en oproepen: makelaars zijn naarstig op zoek naar woningen

21 augustus 2018 05:15 Aangepast: 21 augustus 2018 10:01
Rianne van Esveld, makelaar in Amersfoort en omgeving. Beeld © Domica

De krapte op de woningmarkt zorgt voor een slinkend aanbod koop- en huurwoningen bij makelaars. Met flyers, acties en oproepen willen zij klanten trekken. "Er is te weinig aanbod, maar je kunt je ook afvragen of er niet te veel makelaars zijn."

Kasper Goris is makelaar bij Brecheisen met kantoren in Utrecht, Houten, Amersfoort en Vleuten-De Meern. Hij komt net terug van iemand die mogelijk zijn huis wil verkopen en had gereageerd op de flyer ('Nog nooit was uw prachtige woning zo in trek als nu') die zijn kantoor met regelmaat verspreidt.

"Het zijn mensen die de stad uitwillen en door onze flyer dachten: laten we eens kijken wat we voor ons huis kunnen krijgen." Dat contact met klanten is volgens hem essentieel nu het aanbod op de woningmarkt daalt. Er staan steeds minder huizen te koop en dat noopt makelaars tot een andere manier van werken.

Verleiden tot verkoop

"Makelaars moeten mensen verleiden tot verkoop", zegt Frits Markus, makelaar in Barendrecht en vakgroepvoorzitter Wonen bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). "Ze gaan niet afwachten, maar zoeken mensen op." Volgens hem heeft 25 procent van de mensen plannen om nu of in de toekomst te verhuizen. Dus zo gek is die strategie niet, vindt Markus.

Miniatuurvoorbeeld

 
De flyer van makelaar Brecheisen in Utrecht. (Foto: RTL Z)

"Zo'n flyer kan een extra duwtje in de rug zijn", zegt Goris. Eenmaal in gesprek kun je mensen verder helpen, denkt hij. "Soms geef je alleen een toelichting op de marktsituatie, soms help je verder met de volgende stap." Van verkopend makelaar word je dan aankopend makelaar, aldus Goris.

Werven via LinkedIn

Niet alleen in Utrecht, maar van Zwolle tot Maastricht vallen er folders van makelaars bij mensen in de bus. Bij Domica in Amersfoort doen ze tegenwoordig ook oproepen via social media.

Zie ook: Huurprijzen stijgen verder door, maar niet in het noorden

Deze makelaar richt zich puur op de huurmarkt. Per week komen er tien nieuwe woningen in het bestand bij, 'van Barneveld tot Baarn', vertelt directeur Rianne van Esveld. Kijkend naar de vraag, zouden dat er eigenllijk 50 moeten zijn, het vijfvoudige.  

Gratis waardebepaling

"Er zijn zoveel ontzettend veel mensen op zoek", vertelt zij. Met name naar huurwoningen tussen de 700 en 1000 euro. "Veel bezichtingen doe ik in het Engels: er zijn veel expats die niets kunnen vinden in Amsterdam en Utrecht en nu in deze omgeving wat zoeken."

Hebben die oproepen zin? En belanden de flyers niet direct in de oudpapierbak? Van Esveld: "Als ik een oproep doe op LinkedIn levert dat altijd wel wat op." Goris: "Wij doen nu een gratis waardebepaling. Daar is interesse voor. Daarna is het aan ons om het contact vast te houden."

En dat betekent investeren in de klant, zegt hij. "Klanten bellen, laten weten dat ze met vragen altijd terecht kunnen." Een goede band en benaderbaar zijn, levert volgens hem zoveel op dat zijn kantoor volgende maand een vestiging gaat openen in Leidsche Rijn.

Drie woningen in het bestand

Toch is de situatie niet voor elke makelaar zo rooskleurig, zegt Markus van de NVM. Sommigen houden door de drooggekookte markt nog maar net het hoofd boven water.

"Ze moeten afslanken, en soms gaan kantoren dicht. Ik ken een makelaar met maar drie woningen in het bestand. Ze overleven door een hoge omloopsnelheid."

Problemen niet opgelost

Makelaars zijn echter wel wat gewend zegt hij. Ze kunnen zich makkelijk aanpassen aan een veranderende markt. Eén kanttekening, zegt hij. "Want zijn er te weinig woningen beschikbaar voor alle makelaars of zijn er teveel makelaars?" Volgens de NVM telt Nederland ongeveer 7000 makelaars. Met hoeveel we toekunnen, kan Markus niet zeggen.

Wel dat minder makelaars de problemen op de woningmarkt niet oplossen. Markus: "Willen we de situatie echt aanpakken dan moet de hypotheekrenteaftrek worden aangepakt en moet er echt veel meer gebouwd worden." Op die manier kunnen tekorten weggewerkt worden en prijzen minder exorbitant stijgen.

Huizen onbetaalbaar? Ga verbouwen!

Carien ten Have legt uit het verbouwen van je huis een goede optie kan zijn in deze markt.

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van