Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Haven Rotterdam in beroep tegen besluit EC: 'oneerlijke concurrentie'

Nederlandse havens zijn vrijgesteld van vennootschapsbelasting Beeld © ANP

Het Havenbedrijf Rotterdam zet alle zeilen bij om zijn positie als grootste Europese haven te behouden. Het gaat in beroep tegen het besluit van de Europese Commissie waarin staat dat Nederland de belastingvrijstelling voor zeehavens moet schrappen.

Nederlandse havens zijn vrijgesteld van vennootschapsbelasting. Dat mag niet van de Europese Commissie, omdat het oneerlijke concurrentie zou zijn. 

Het bedrijf wil best vennootschapsbelasting betalen, maar dan moeten andere havens ook geen subsidie meer krijgen. Buurlanden geven allerlei vormen van staatssteun aan hun havens die de haven van Rotterdam niet krijgt, legt financieel directeur Paul Smits uit. Zo betaalt België voor de infrastructuur in de Antwerpse haven en compenseert Duitsland verliezen in Hamburg.

'Oneerlijke concurrentie'
"Het betalen van vennootschapsbelasting gaat ten koste van onze investeringen in het havencomplex. Het vergroten van oneerlijke concurrentie kan niet de bedoeling zijn", zegt hij. Het kabinet riep de Commissie al eerder op om de boel voor iedereen gelijk te trekken.

Een klein lichtpuntje is een verordening die het Europees Parlement vorige week aannam. Daarin staat dat er meer inzicht moet komen in de financiën van de havens, maar het kan lang duren voordat er ook echt maatregelen getroffen worden. Castelein vindt dat de overheid meer moet investeren in de infrastructuur van de haven. Ook moet gekeken worden waar de overheid kan bijdragen aan kosten die het Havenbedrijf maakt.

60 miljoen euro belasting extra
Het Havenbedrijf Rotterdam zou naar eigen zeggen zo’n 60 miljoen euro vennootschapsbelasting per jaar moeten betalen. Dit komt bovenop het dividend dat al afgedragen wordt aan de gemeente Rotterdam en de Staat.

Er moet snel wat gebeuren, zei topman Allart Castelein in een hoorzitting in de Tweede Kamer over de Rotterdamse haven. Oneerlijke concurrentie kost de haven "wellicht'' een miljoen containers per jaar. Daarnaast wil hij dat ook de Europese milieuregels minder streng worden toegepast. Verder zijn volgens hem de kosten van inspecties in Rotterdam te duur. 

De Rotterdamse haven wordt in zijn beroep gesteund door een reeks havenbedrijven, waaronder die van Amsterdam, Groningen en Moerdijk.