Geld en Werk

De Waard gered: trots, blijdschap maar ook nog onzekerheid

16 augustus 2018 14:24 Aangepast: 16 augustus 2018 14:25
Jan Modderman, Pé Bouwman (filiaalmanager) en Joris Drexhage zijn opgelucht na de overname van hun winkel. Beeld © Hans Oonk

Campingbedrijf Sunshine Group neemt tentenmaker De Waard over uit de failliete boedel van Vrijbuiter. Een feestdag voor de nieuwe eigenaar, maar ook een van gemengde gevoelens voor de voormalig directeur.

"Heel gemengd", beschrijft Vrijbuiter-directeur Ivo Richaers (foto onder) zijn gevoelens. Hij is blij dat er een koper is gevonden voor De Waard, maar tegelijkertijd blijft de onzekerheid voor de vier megawinkels van Vrijbuiter bestaan, die zijn namelijk nog niet verkocht.

Opluchting en onzekerheid

Hij is 'ontzettend trots' op de mensen die het voor elkaar hebben gekregen om De Waard in leven te houden. "De Waard komt bij een mooi bedrijf en heeft een mooie toekomst", zegt de ondernemer opgelucht, tussen de gesprekken met de curatoren door.

Miniatuurvoorbeeld

"Voor de Vrijbuiterwinkels is nog niets definitief. Er lopen nog gesprekken met mogelijke kopers, het is zeker niet kansloos", zegt Richaers. Maar de onzekerheid knaagt aan hem en het personeel.

Harde kern

Bij de vier megawinkels van Vrijbuiter werken zo'n 125 mensen in vaste dienst en daarnaast nog een hoop oproepkrachten. Door de onzekerheid van de afgelopen weken gaan nu wel de eerste mensen weg, ziet Richaers: op zoek naar een andere baan, sommige hebben die ook al gevonden.

Maar de 'harde kern' blijft doorgaan en de klanten worden gewoon geholpen met een glimlach, ziet Richaers. "Ik ben zo positief verrast, zo trots. Het is heel knap, want ik zie de emotie, de onzekerheid."

Blijdschap in Heerde

Bij De Waard in Heerde heerst alleen maar blijdschap. De nieuwe eigenaar wist meteen toen Vrijbuiter failliet ging dat hij het tentenmerk wilde kopen.

"De Waard is een fantastisch product, de Rolls-Royce onder de tenten", jubelt Hans Oonk vanuit de showroom van zijn nieuwe aanwinst, waar hij met het personeel aan de taart zit. Zijn bedrijf Sunshine Group maakt zelf al voortenten, superluxe tenten voor evenementen en vouwagens. De Waard past daar perfect tussen.

Ambitieuze plannen

Halverwege vorige week heeft Oonk voor het eerst met de curatoren gesproken. Zijn Sunshine Group had vanaf het begin alleen het oog laten vallen op De Waard, niet op de rest van Vrijbuiter. Dinsdag zijn ze gaan kijken in de fabriek in Tsjechië, en gisteravond is er getekend, vertelt hij.

Met De Waard heeft de nieuwe eigenaar ambitieuze plannen, hoewel ze nog in de kinderschoenen staan. Uitbreiding in het buitenland is zeker een optie, zegt Oonk, mede op basis van gesprekken met het personeel in Heerde. "Je ziet wat voor mogelijkheden er zijn in Engeland en Duitsland, daar moeten we stappen kunnen zetten."

Zakelijke tak

Maar Oonk is vooral ook in zijn nopjes met de relatief onbekende zakelijke tak (b2b) van Vrijbuiter, die zij ook hebben overgenomen. Die verhuurt tenten aan bijvoorbeeld festivals en campings in het buitenland en is nauw verbonden met De Waard.

"B2b schurkt tegen onze glampinglodges (superluxe tenten met sanitair) aan." De tak bestaat pas een jaar of twee en groeit flink. "Het is voor ons ook verrassend", zegt Oonk. De koop van deze tak heeft ook nog voor een transfer in de campingwereld gezorgd: "We hebben de manager van die activiteit dus ook aan ons verbonden."

Naast de winkel in Heerde, de fabriek in Tsjechië en de zakelijke poot, heeft Sunshine Group ook het atelier in Roden overgenomen. Daar worden tenten gerepareerd die een beschadiging hebben opgelopen.

Goede handen

Al met al heeft Richaers er vertrouwen in dat 'zijn' tentenmerk in goede in handen is gevallen. Hoewel hij de nieuwe eigenaren persoonlijk niet echt kent, weet hij dat De Waard is ondergebracht bij een bedrijf 'dat actief is in de wereld van het kamperen en liefde heeft voor de branche'. "Dat klinkt soft, maar het is voor mij wel heel wezenlijk", zegt de Vrijbuiterdirecteur.

Wat de kopers hebben betaald? "Het eerlijke antwoord is: ik weet het niet. Dat is helaas helemaal om mij heen gegaan." Oonk weet het uiteraard wel, maar zegt dat ervoor is gekozen om daar geen uitspraken over te doen.

`