Geld en Werk

Commercieel Greenchoice neemt non-profit Qurrent over

15 augustus 2018 14:58 Aangepast: 15 augustus 2018 18:05
Twee voetballers van Feyenoord met sponsor Qurrent op het shirt. Beeld © ANP

Het groene energiebedrijf Qurrent wordt overgenomen door de grotere branchegenoot Greenchoice. Samen hebben de bedrijven ruim een half miljoen klanten.

De overname moet nog wel goedgekeurd worden door de toezichthouder. Als die goedkeuring er komt, moet de deal op uiterlijk 1 oktober helemaal rond zijn.

Energietransitie

Beide 'donkergroene bedrijven' doen vrijwel hetzelfde, zegt Greenchoice-woordvoerder Martin de Beer: het leveren en opwekken van groene energie en het energiezuinig maken van woningen. 

Greenchoice denkt dat de overname bijdraagt aan de missie om de 'lokale energietransitie te versnellen'. 

Prijzen mogelijk omlaag

Is dit een goed teken voor consumenten? "In principe juichen wij een consolidatie op horizontaal niveau niet toe, omdat er aanbod verdwijnt en er daardoor minder keuze is voor de klant", zegt Hans de Kok, directeur van vergelijkingssite Pricewise. "Dat heeft vaak een prijsopdrijvend effect."

Hij ziet in deze overname wel ook de voordelen. "Groene, lokaal opgewekte stroom is hot in Nederland. De vraag ernaar neemt toe, terwijl het aanbod nog relatief beperkt is. Dat maakt het relatief duurder dan grijze stroom of groene stroom uit het buitenland", legt hij uit. "Qurrent en Greenchoice zijn allebei bedreven in lokale duurzame energie, dus daarin kunnen ze krachten bundelen en opschalen in inkoop of eigen productie. In die context kunnen de prijzen omlaag gaan."

Merknaam Qurrent blijft voorlopig bestaan

Het is de bedoeling dat Qurrent als merknaam blijft bestaan, maar hoe alles er precies uit gaat zien moet nog worden uitgewerkt. Wat de deal precies gaat betekenen voor klanten van Qurrent blijft dan ook onduidelijk.

"Het is de bedoeling dat klanten van Qurrent gefaseerd bij Greenchoice worden ondergebracht", zegt De Beer. "Tot oktober is het business as usual voor iedereen." Hoe dat precies in de praktijk gaat werken is nog niet duidelijk, zegt hij.  

Ook Frank Witte, woordvoerder van Stichting Doen, de huidige eigenaar van Qurrent weet niet wat de overname precies betekent voor de klanten van de non-profit. "We wachten op goedkeuring van de ACM. Daarna gaan we kijken hoe alles wordt geïntergreerd", zegt hij. 

Content

Greenchoice neemt alle aandelen Qurrent over, voor welke prijs willen de bedrijven niet zeggen. 

Stichting Doen laat weten dat de overname door de grotere branchegenoot ervoor zal zorgen dat er meer Nederlanders bereikt kunnen worden. "Wij zijn twee partijen met dezelfde missie", zegt Witte. "Wij zijn er content mee."

Commercie

Toch is er een belangrijk verschil tussen de twee bedrijven. Greenchoice, dat ongeveer 400.000 klanten heeft, is een commercieel bedrijf. Qurrent met zijn 120.000 klanten laat zich er juist op voorstaan geen winstoogmerk te hebben.

Volgens Witte is dat geen probleem, hoewel hij er vaag over blijft. "Beide partijen zijn tot een principeakkoord gekomen, waaruit blijkt dat dit geen pijnpunt is", zegt hij. 

Flinke dividenduitkeringen

Dat er wel degelijk verdiend kan worden met groene stroom bewijst Greenchoice trouwens wel. Vorig jaar boekte het bedrijf een nettowinst van 16,2 miljoen euro.

Daarvan werd 5,6 miljoen uitgekeerd als dividend aan de aandeelhouders. 70 procent van de aandelen is in handen van het bedrijf Energie Concurrent B.V. de overige 30 procent is van Eneco. Over de jaren 2015 en 2016 kregen de aandeelhouders in totaal 13,5 miljoen euro uitgekeerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore