Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Auto's, elektronica en biertjes: we laten het geld rollen, economie groeit lekker

Terrasweer

De economie is in het afgelopen kwartaal opnieuw gegroeid ten opzichte van het kwartaal ervoor, met 0,7 procent. Dat was vooral te danken aan consumenten die meer uitgaven aan auto's en elektronica en bedrijven die meer naar het buitenland exporteerden.

In vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar was de groei helemaal fors: 2,9 procent. Daarvan was 0,2 procentpunt overigens te danken aan het feit dat het afgelopen kwartaal één werkdag meer had dan het tweede kwartaal vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Behalve de export en kooplustige consumenten is ook fors meer (5 procent) geïnvesteerd in de bouw van huizen, bedrijfsgebouwen en infrastructuur. Ook gaven bedrijven meer geld uit aan nieuwe machines en het wagenpark.

Export, motor van de BV Nederland

De export groeide met bijna 3 procent, terwijl er voor iets meer dan 2 procent aan goederen en diensten werd geïmporteerd. Dat draagt op een positieve manier bij aan de economische groei van de BV Nederland. In het vorige kwartaal steeg de import voor het eerst in twee jaar harder dan de export, maar dat lijkt dus een incident te zijn geweest. 

En dat is ook te danken aan het vertrouwen van de consument, die de euro's flink laat rollen. Er werd in vergelijking met vorig jaar ruim twee procent meer uitgegeven, vooral aan auto's en elektronica.

Kooplustige consument

Daarnaast trekt de consument zonder aarzeling de portemonnee voor horecabezoek, openbaar vervoer en telefoonabonnementen. Meer dan de helft van de uitgaven van consumenten werd aan dit soort diensten besteed. Het was al het 17de kwartaal op rij dat consumenten meer uitgaven dan in het hetzelfde kwartaal een jaar ervoor.

De groei van de economie is ook terug te zien op de steeds krapper wordende arbeidsmarkt, blijkt uit andere cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het aantal vacatures waar bedrijven geen geschikte kandidaten voor kunnen vinden, is in het afgelopen kwartaal opnieuw gestegen.