Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Huishouden volgend jaar 300 euro meer kwijt door btw-verhoging

De boodschappen worden onder meer duurder. Beeld © ANP

Een huishouden in Nederland is in 2019 jaarlijks gemiddeld zo'n 300 euro meer kwijt aan onder meer boodschappen, de kapper en boeken. De boosdoener? De verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent.

Deze btw-verhoging wordt namelijk volledig en vrijwel onmiddellijk doorberekend in de consumentenprijzen, meldt het economisch bureau van ING. Tegelijkertijd gaat de inkomstenbelasting omlaag en zullen veel lonen stijgen, waardoor mensen er in koopkracht op vooruitgaan en dus meer te besteden hebben. 

Het lage btw-tarief geldt voor zaken zoals voedingsmiddelen, water, geneesmiddelen, kunst en boeken. Door de verhoging van het tarief met 3 procent zal de inflatie met naar verwachting circa 0,6 procent extra toenemen. Volgens ING is een huishouden daardoor vanaf komend jaar gemiddeld 300 euro meer kwijt. 

Belastinghervorming

Het kabinet verhoogt het lage btw-tarief als onderdeel van grote belastinghervormingen. In totaal moet de btw-verhoging 3,1 miljard euro opleveren voor de staatskas, bleek eerder uit cijfers van het Centraal Plan Bureau (CPB).

De lasten komen grofweg voor 75 procent terecht bij consumenten en voor 25 procent bij bedrijven. Ondernemers moeten zich daarom voorbereiden op de tariefsverhoging die gevolgen heeft voor de administratie, prijzen van goederen en diensten, facturatie en btw-aangifte.

Meer bij RTL Z: