Geld en Werk

Huizen en haarimplantaten: lage lira trekt koopjesjagers naar Turkije

13 augustus 2018 16:00 Aangepast: 13 augustus 2018 20:35
Turken zetten hun geld om in goud, om verdere waardedaling van hun geld te voorkomen. Beeld © Getty

Het is een bekende economische wijsheid: koersdalingen kennen altijd verliezers én winnaars. Ook bij de dramatische val van de Turkse munteenheid lira slaan mensen hun slag. En dat merken bijvoorbeeld haartransplantatieklinieken en makelaars. "Sinds vrijdag stromen de telefoontjes binnen."

De lira verkeert sinds eind vorige week in een vrije val: de munteenheid verloor zo'n 20 procent van zijn waarde. Voor de Turken zelf wordt het leven duurder, maar voor degenen die euro's bezitten goedkoper. Je krijgt nu meer lira voor een euro. En dat zorgt voor een toenemende vraag naar luxe handtassen, haartransplantaties of vakantiehuizen, merken ondernemers.

Als een razende aan de slag

Zo ook de Nederlandse turkoloog en makelaar Esmeralda Sepers. Zij woont en werkt een deel van het jaar in de Turkse badplaats Side. Sinds vrijdagmiddag stromen de telefoontjes bij haar binnen van investeerders en andere potentiële huizenkopers. 

 Onder: screenshot van een woning die Esmeralda Sepers online aanbiedt: 380.000 lira is momenteel zo'n 48.000 euro. (Foto: Esmare-turkey.com)

Miniatuurvoorbeeld

"Ik ben als een razende aan de slag gegaan en heb een hoop Turkse aannemers aangeschreven. Normaal gesproken willen mensen graag in euro's betalen, het is toch prettiger om in je eigen geld aankopen te doen. Nu willen mensen juist in lira's kopen", signaleert ze.

Zie ook: 'Rampzalige val' Turkse lira: dit is er aan de hand

In het toeristische gebied waar zij woont gaat het vooralsnog prima. "Ik sprak vanochtend met een T-shirtverkoper. Zijn seizoen kan niet meer stuk. Toeristen uit West-Europa geven echt veel meer geld uit nu." 

Turkse huizenmarkt

Voor investeerders kan de Turkse huizenmarkt interessant zijn. Veertig procent van de bevolking is onder de 25 jaar. Sepers: "Die mensen zullen in de toekomst huizen willen kopen. Dat maakt het lucratief om nu een huis te kopen in Turkije. De lira-koers versterkt dat." 

Sepers verwacht de komende tijd goede zaken te kunnen doen. Makelaar Nico Zuurbier, die vanuit Alkmaar bemiddelt tussen Nederland en Turkije heeft een andere ervaring. Zijn klantenkring bestaat de laatste twee jaar vooral uit huiseigenaren die hun tweede huis in Turkije willen verkopen, vaak ver onder de aanschafprijs.

Betaald krijgen in euro's 

Ze willen er vanaf nu het economisch minder goed gaat met het land en president Erdogan steeds meer de macht naar zich toetrekt. "Iedereen ziet dat de lira daalt. Vergeet niet dat mensen die nu een huis verkopen ook graag in euro's betaald krijgen", nuanceert Zuurbier.

Dat neemt niet weg dat de huizen nu voor een laag bedrag van eigenaar wisselen. "Mensen die vijf tot tien jaar geleden een huis hebben gekocht voor 100.000 euro tot 120.000 euro krijgen daar nu 65.000 euro voor. Dat is de realiteit." 

Botox tot bilimplantaten

Ook bij kliniek Este World informeren koopjesjagers naar eventuele verlaagde tarieven. Anders dan de meeste Nederlandse bedrijven voor medisch toerisme naar Turkije heeft Este World zelf een aantal klinieken in Istanbul. Daar kun je een haartransplantatie laten uitvoeren, maar ook cosmetische ingrepen. "Van botox tot bilimplantaten", zoals het Hidde Theunissen, het Nederlandse aanspreekpunt van het bedrijf, het verwoordt. 

Zo'n vier maanden geleden verlaagde Este World de tarieven voor een haartransplantatie met 250 euro, vertelt Theunissen. "We kijken niet dagelijks naar koersschommelingen, maar we bekijken wel geregeld wat een eerlijke prijs is. Vanwege de lage lira-koers is onze prijs onlangs verlaagd naar 2250 euro."

Of de tarieven verder dalen, nu de lira verder naar beneden kukelt? "Waarschijnlijk zullen we eerst de salarissen van ons personeel in Turkije verhogen. Zij moeten ook leven."

Dokter is winnaar...

Er zijn meer bedrijven die bemiddelen tussen Turkse klinieken en Nederlandse patiënten, maar zij hebben prijsafspraken in euro's gemaakt. "De dokter is de winnaar", legt Ruben van Selm van Haartransplantatie Turkije uit.

Hij krijgt sowieso betaald in euro's, net als de oogartsen waar Henk Velthoven van Alma Care mee samenwerkt. "Dat deert mij niet, de lira heeft ook weleens hoog gestaan. Toen was het gunstig voor mij, daar deden onze partners in Turkije toen ook niet moeilijk over", aldus Velthoven. 

... gewone Turken verliezen

Voor de ruim 80 miljoen Turken is de koersval een hard gelag: zij zagen hun inkomen de afgelopen dagen fors minder waard worden. Toeristen en ondernemers in de toeristische sector varen juist wel bij de lira-koers.

Toeristen in Istanbul stonden dit weekend massaal met hun smartphone in de hand prijzen om te rekenen in het luxueuze winkelcentrum Istinye Park Mall, zag persbureau Bloomberg.

Miniatuurvoorbeeld

Op markten kunnen toeristen hun slag slaan. (Foto: Getty Images)

Ook op andere plekken in het land profiteren vakantiegangers van de lage prijzen. Ilse Gottlieb is net terug uit Turkije, waar ze vakantie vierde met haar ouders in hun eigen vakantiehuis. De afgelopen twee weken merkte ze hoe het makkelijker werd om geld uit te geven. 

Keerzijde van buitenkansjes

"Als toerist ben je altijd aan het omrekenen. Standaard deel je het bedrag in lira door vijf, om de prijs in euro's te berekenen. Zo stond ik met een shirtje van, zo dacht ik, 20 euro in mijn handen. Maar toen ik de prijs in een app checkte bleek het nog maar 14 euro te zijn. Waar hebben we het over?", vraagt ze zich af.  

Toch zien ook de lira-winnaars de keerzijde van hun buitenkansjes. "Ik vind het heel dubbel", zegt Ilse Gottlieb. Zondagavond kwam ze terug uit Turkije, van een vakantie met haar ouders in hun tweede huis.

"Een vriend van mij daar heeft een eigen horecazaak. Hij doet veel van zijn inkopen in euro's, maar kan zijn menuprijzen niet zomaar drie keer over de kop gooien, want hij heeft ook veel lokale gasten. Het gaat dus ten koste van zijn marge." Afdingen, gebruikelijk op Turkse markten, deed ze al niet meer. "Ik dacht: doei, dat is echt zielig." 

Fooi wordt gewaardeerd

Hidde Theunissen laat zijn klanten inmiddels weten dat een fooi gewaardeerd wordt, door bijvoorbeeld chauffeurs. "Dat deden we nooit, maar de koers staat nu zo ontzettend laag." 

Makelaar Sepers drukte een bevriende aannemer laatst op het hart de schouders eronder te zetten. "Hij zei: 'Mijn land is failliet, hoe gaan we dit aanpakken?' Aan de slag!, zei ik." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van