Geld en Werk

Naam veranderen? Met 'John' kun je cashen

10 augustus 2018 11:51 Aangepast: 12 augustus 2018 14:10
Miljardairs hebben het vaakst de naam 'John'. Beeld © ANP

Wil je van je eigen voor- of achternaam af, om wat voor reden dan ook? Dan kun je je naam aanpassen. Maar welke naam 'rendeert' het meest? Een analyse van de meest voorkomende voornamen onder miljardairs.

Steeds meer mensen veranderen hun voornaam. Werden in 2015 bij de rechtbank nog 503 namen gewijzigd, afgelopen jaar waren dat er 576. Voor dit jaar wordt eenzelfde aantal verwacht. Een duidelijke verklaring voor die stijging is er niet, meldt de Raad voor de Rechtspraak.

Maar waar kun je dan het beste je naam in veranderen?

Doe als John

Het Amerikaanse tijdschrift Forbes maakt jaarlijks een ranglijst van de rijkste mensen ter wereld. Die lijst van meer dan 2200 namen heeft RTL Z geanalyseerd, om te zien hoe succesvolle mensen meestal heten.

Miniatuurvoorbeeld

De meeste rijkaards heten John: 37. Onder hen ook de Nederlandse John de Mol (nr. 1157), volgens Forbes goed voor 2,1 miljard dollar (1,8 miljard euro).

Ook andere namen die beginnen met een J boeren goed. Deze letter voert de ranglijst aan, met bijna 200 voornamen, zoals James, Jim en Jose. Daarna komen voornamen die beginnen met een M (169, denk aan Michael, Maria en Martin) en een L (159, bijvoorbeeld Li en Liu). 

Aziaten nemen plek in

Opvallend is het grote aantal Aziatische namen dat veel voorkomt: Li, Wang, Zhang en Chen prijken tientallen keren tussen de namen van de gegoede wereldburgerij. Net als generieke voornamen als Michael, David en Robert. 

De top-10 miljardairsnamen is als volgt:

  1. John
  2. Li
  3. Lee
  4. Wang
  5. Chen
  6. David
  7. Liu
  8. Zhang
  9. Robert
  10. Peter

Een voorzichtige conclusie: wie zijn naam op basis van deze statistieken wil veranderen moet dus kiezen voor een Chinese jongensnaam. Vrouwen vormen een minderheid op de Forbes-lijst, maar ze zijn er wel: bijvoorbeeld Charlene de Carvalho-Heineken, op nummer 86.

Niet makkelijk

Je voornaam veranderen is overigens niet heel makkelijk. Er is altijd een advocaat nodig die een verzoekschrift moet indienen bij de rechtbank, waarna de rechter erover beslist. Een en ander is geregeld in artikel 4 van boek 1 van het Burgerlijk Wetboek. Daarin staat bijvoorbeeld dat je geen ongepaste naam mag kiezen, zoals anus of urine.

Volgens civiel rechter Jan Kloosterhuis van de rechtbank Amsterdam is het belangrijkste dat iemand 'echt een goed verhaal heeft' om zijn of haar naam te veranderen. Hij krijgt overigens geen verzoeken van mensen die een rare of extreme naam willen, laat hij weten aan persbureau ANP. "Wel zie ik mensen die een bijnaam hebben, of met een andere naam dan hun voornaam bekend zijn bij familie of vrienden en het dan ook maar willen laten aanpassen."

`