Geld en Werk

'Ruzie tussen Hema en franchisenemers escaleert'

10 augustus 2018 07:28 Aangepast: 10 april 2019 17:25
Een winkel van Hema in Rotterdam. Beeld © ANP

Winkelketen Hema is opnieuw in conflict geraakt met zijn eigen franchisenemers. In een brief laat Hema hen weten dat de winkelcontracten van alle bestuurders van de franchiseorganisatie worden opgezegd. Daarmee zouden zij hun winkels definitief kwijtraken.

Dat meldt Het Financieele Dagblad, dat inzage heeft gehad in de brief. 

De bestuurders wiens contracten onder vuur liggen zijn aangesloten bij franchiseorganisatie Vereniging Aangesloten Bedrijven (VAB). Gezamenlijk hebben zij zo'n 24 filialen van Hema, in onder meer Nunspeet, Weert, Harderwijk en Dronten. In totaal telt het bedrijf 99 franchisenemers die gezamenlijk 261 filialen exploiteren.

Slepend conflict

De groep zelfstandige winkeliers ligt al lange tijd in de clinch met Hema. Zij maken onder meer ruzie over dalende omzetten, de verdeling van de opbrengsten van de webshop en de kosten die franchisenemers moeten betalen. 

Vorige maand ontvingen zij ook een opmerkelijke brief waarin de directie van Hema de samenwerking omschreef als 'contraproductief en bezwarend' en 'duurzaam onhoudbaar en onwerkbaar'. Ook zou het conflict een belangrijke oorzaak zijn van het recente afketsen van de verkoop van de winkelketen aan het Belgische investeringsmaatschappij Core Capital. Dat was de derde keer dat een verkoop van Hema mislukte.

Onduidelijk blijft of het voor Hema mogelijk is om contracten met franchisenemers eenzijdig op te zeggen. Hema wil desgevraagd niet ingaan op de zaak. Volgens een woordvoerder van het bedrijf maakt Hema nooit interne zaken die spelen tussen het bedrijf en zijn franchisenemers openbaar.

Lees verder: Hema is dwarse franchisenemers spuugzat

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore