Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Ryanair: alle vluchten van en naar Nederland gaan door, ondanks staking

09 augustus 2018 20:41 Aangepast: 10 augustus 2018 09:40
Beeld © Archieffoto ANP

Staking of niet, alle vluchten van Ryanair van en naar Nederland gaan vrijdag gewoon door. Dat laat het bedrijf weten aan RTL Z.

"Omdat onze Ryanairpiloten hebben besloten morgen [vrijdag -red.] te werken om verstoringen voor onze klanten te voorkomen, kunnen we bevestigen dat alle vluchten van en naar Nederland morgen [vrijdag - red.] doorgaan volgens het vluchtschema", mailt een woordvoorder na vragen van RTL Z. 

"Er zullen geen vluchten gecanceld worden als gevolg van de onnodige stakingsactie van de pilotenvakbond", voegt zij nog toe. Het bedrijf verloor vandaag een kort geding bij de rechter waarmee het probeerde de staking van pilotenbond VNV te voorkomen

Stakingsbrekers

​De rechter bepaalde dat de piloten wel mogen staken, maar dat Ryanair voor de 24-uursstaking van vrijdag ook zogeheten stakingsbrekers mag inzetten. Gezien de snelheid van het vinden van vervangende piloten hield het bedrijf er al rekening mee dat het de rechtszaak zou verliezen. 

Als de pilotenvakbond na dit weekend nog meer actie wil voeren, moet het de luchtvaartmaatschappij daar van de rechter minstens 72 uur van tevoren van op de hoogte stellen. Het bedrijf mag dan alleen géén stakingsbrekers meer inzetten en zal dan dus echt vluchten moeten schrappen. 

Claimen

Dat de staking in Nederland niet tot geschrapte vluchten leidt, betekent niet dat Nederlandse reizigers geen last hebben van het conflict dat de budgetmaatschappij heeft met zijn piloten. Door stakingen in Duitsland, België, Zweden en Ierland schrapt het bedrijf in totaal 396 vluchten. 

Heb je een ticket geboekt, maar wordt je vlucht lastminute (maximaal twee weken tevoren) geannuleerd? Dan heb je op vluchten binnen de Europese Unie recht op een vervangende vlucht bij de eerstvolgende mogelijkheid. Daarnaast kun je aanspraak maken op een vergoeding bij vertraging of annulering, die kan oplopen tot 600 euro per persoon.

Het verlies van de rechtszaak door Ryanair kon wel eens het einde betekenen van goedkoop vliegen in Europa, vertelt Roland Koopman:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore