Geld en Werk

Miljoenen liggen klaar voor Glennis Grace (als ze Got Talent wint tenminste)

08 augustus 2018 15:04 Aangepast: 08 augustus 2018 15:39
Glennis Grace in de liveshow van America's Got Talent. Beeld © Getty

Met een spetterend optreden verblufte Glennis Grace opnieuw de jury en het publiek van America's Got Talent. Daarmee is de finale voor haar weer een stapje dichterbij gekomen en dus ook het prijzengeld van 1 miljoen dollar, een platencontract plus een show in Las Vegas. Toch is de winnaar niet direct miljonair, de échte prijs is het platencontract.

De winnaar van America's Got Talent krijgt 1 miljoen dollar (860.000 euro). Toch betekent dat waarschijnlijk niet dat het bedrag ook direct op de rekening van Glenna Batta, zoals Grace echt heet, wordt gestort als ze wint.

De producent van de talentenjacht en zender NBC reageerden niet direct op onze vragen over contracten. Maar als je wat dieper in het contract van de deelnemers duikt dat een aantal jaar geleden uitlekte, zie je dat van die 1 miljoen destijds maar een paar ton overbleef.

Miljoen is geen miljoen

Als we er vanuit gaan dat de voorwaarden niet zijn veranderd krijgt de winnaar een keus: 40 jaar lang een jaarlijks bedrag van 25.000 dollar of een éénmalige prijs van ongeveer 300.000 dollar. Dat eerste is interessant, omdat een laag inkomen lager belast wordt.

Daar staat tegenover dat door inflatie geld jaarlijks minder waard wordt, waardoor in 2058 die 25.000 dollar misschien aanvoelt als een schijntje. De schrijver van het Amerikaanse boek Inside AGT: The Untold Stories of America's Got Talent berekende dat de winnaar die kiest om 1 miljoen dollar in 40 jaar uit te betalen eigenlijk maar zo'n 450.000 dollar wint.

Dat is nog altijd veel meer dan de 25.000 euro die de winnaar van Holland’s Got Talent kreeg.

Platencontract is de échte prijs

De Amerikaanse winnaar is dus niet in één klap miljonair, zoals in het programma wordt geroepen. Maar wie succes heeft, zal niet lang op dat miljoen hoeven te wachten. Want de échte prijs zit hem niet in geld. Nee, het is de duw die het programma geeft om een stap verder te komen, vertelt muziekproducent en oud-Idols jurylid Ronald Molendijk.

Het platencontract dat de winnaar krijgt vertegenwoordigt dan ook de belangrijkste waarde. "De platenmaatschappij investeert in je. Die huurt de muziekstudio, dat kost al tienduizenden euro’s. En de maatschappij brengt je in contact met de juiste producer en liedjesschrijver. Ook investeert de maatschappij in promotie."

Eerste stap naar roem

Zonder deze zaken is het, zeker in de VS, onmogelijk om een grote artiest te worden. Maar het is onbetaalbaar om het zelf te betalen en dus is deelname aan het programma slim. "Als ik het met iemand zie gebeuren, dan is het wel met Glennis", vertelt Molendijk, die zelf een aantal keer met haar in de studio heeft gewerkt.

En wie het maakt, loopt binnen. Dat bewijzen eerdere winnaars van het tv-programma wel. Zo is kindster Darci Lynne Farmer, de winnaar van vorig jaar, 3 miljoen dollar waard volgens Celebrity Net Worth. Comedian Terry Fator, winnaar van seizoen twee, vertegenwoordigt zelfs een waarde van 140 miljoen dollar. Hij staat avond aan avond met zijn poppenshow in Las Vegas en krijgt daar naar verluidt 20 miljoen per jaar voor.

Mentaliteitsverschil

Zonder America's Got Talent is het vrijwel onmogelijk om als Nederlandse artiest de VS te veroveren. Vooral de zogenoemde fly-over states, de staten in het binnenland, vergeten Nederlanders nog wel eens. "Als je Amerika wil veroveren, moet je ook die states veroveren. En dat kan met zo’n show."

Waarom we op een paar uitzonderingen na niets meer horen van Nederlandse talentenjachtwinnaars, komt volgens Molendijk door de mentaliteit van hen. "Hier denken ze: ik ben er. In Amerika zijn ze zo gedrild met het besef dat winnen slechts één stapje is. Glennis weet dat heel goed."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van