Portret

ABN Amro-bankier Van Nouhuijs kwam voor groei, maar moet krimpen

08 augustus 2018 14:11 Aangepast: 08 augustus 2018 15:35
Van Nouhuijs moest de zakenbank van ABN Amro van de grond af opbouwen. Beeld © ABN Amro

Rutger van Nouhuijs (56) keerde terug naar ABN Amro om de zakenbank te laten groeien, maar moet het bedrijfsonderdeel nu saneren. Wie is de man die de zakenbank van ABN Amro leidt?

Wanneer koos Rutger van Nouhuijs voor ABN Amro?

Van Nouhuijs studeerde bedrijfseconomie in Rotterdam, en ging al in 1989 aan de slag bij de zakenbank van ABN Amro. Hij was toen 27. In vijftien jaar klom hij op tot hoofd van de afdeling fusies en overnames in Nederland. In die functie maakte hij mee hoe ABN Amro in 2007 werd overgenomen door drie concurrenten, en uiteengescheurd.

Waar kwam de zakenbankier destijds terecht?

Omdat Royal Bank of Scotland (RBS) na de overname het grootste deel van de toenmalige zakenbank van ABN Amro in handen kreeg, was het logisch dat Van Nouhuijs meeging naar de Britten. Maar daar bleef hij niet lang. Al in 2009 keerde hij terug naar de rokende puinhopen van ABN Amro aan de Zuidas.

Waarom keerde Van Nouhuijs terug?

In oktober 2008 had de overheid het Nederlandse deel van ABN Amro, dat was overgenomen door Fortis, genationaliseerd. Met de Staat als nieuwe eigenaar werden de Nederlandse onderdelen van ABN Amro en Fortis geïntegreerd tot een hoofdzakelijk Nederlandse consumentenbank.

Maar de staatsbank had ook ambities om de positie van de zakenbank weer op te bouwen. Die klus moest Van Nouijhuis klaren, toen nog onder bestuurder Joop Wijn, destijds de eindverantwoordelijke voor de zakenbank. "Er was helemaal niets meer, ik vond het een mooie uitdaging toen ik door Joop werd gevraagd", herinnert Van Nouhuijs zich.

Was dat geen hopeloze zaak?

Ach, Van Nouhuijs houdt wel van een uitdaging. Zo kochten zijn vrouw Maaike en hij in 2013 twee zwaar vervallen grachtenpanden in Amsterdam, die zij lieten renoveren tot een oogverblindend stadspaleisje. Zoiets moest ook met de zakenbank van ABN Amro gebeuren. "Druk de stopwatch maar in; over twee jaar zijn wij de beste zakenbank in Nederland", voorspelde de bankier in 2010 in een filmpje, dat nog steeds op Youtube te zien is.

Welke strategie hanteerde Van Nouhuijs?   

Hij concentreerde zich op groei in de regio's en de sectoren waar de zakenbank al relatief sterk aanwezig was. Denk aan de dienstverlening aan de subtop van bedrijven in Nederland en de rest van Noordwest-Europa, en sectoren als energie, scheepvaart en diamantfinancieringen. Hij wilde dus nadrukkelijk niet 'alles voor iedereen' doen.

Bleef de zakenbank de ambities koesteren?

Ja. In oktober 2016 maakte ABN Amro opnieuw bekend sterk te willen groeien met de zakenbank. Opmerkelijk, want de bank als geheel voerde destijds juist twee flinke ontslagrondes uit.

De ambitieuze zakenbank zag het aantal werknemers daarentegen sinds eind 2016 met ruim 200 groeien, tot 2600 voltijdsbanen aan het einde van het eerste kwartaal van dit jaar. En Van Nouhuijs werd begin vorig jaar benoemd tot lid van het uitvoerende comité; de top negen van ABN Amro.

Ook Kees van Dijkhuizen, die begin 2017 aantrad als nieuwe bestuursvoorzitter, bleef aanvankelijk volledig achter de groeistrategie staan. Tot vandaag. Omdat ABN Amro te weinig met het bedrijfsonderdeel verdient en er te veel financiële buffers voor moet aanhouden, gaat het mes er in. De bank schrapt 250 voltijdsbanen, bezuinigt 80 miljoen euro en vermindert het aan het bedrijfsonderdeel toegewezen kapitaal met 5 miljard euro.

Stapt Van Nouhuijs nu op?

Zeker niet, benadrukt hij. Van Nouhuijs zegt trots te zijn op wat hij de afgelopen negen jaar met de zakenbank heeft bereikt. "We staan tegenwoordig in de lijstjes met beste banken en winnen prijzen. Destijds zou ik daarvoor hebben getekend. We kunnen dus trots terugkijken. Maar je moet ook vooruitkijken, en daarom willen we nu ook de winstgevendheid verhogen. Daarom halen wij nu de voet wat van het gaspedaal."

Vooral in de landen buiten Noordwest-Europa en in sectoren die gevoelig zijn voor cyclische bewegingen, zal de zakenbank minder actief zijn. "Denk aan de olie- en gasmarkt, die afgelopen jaren te maken kreeg met naschokken van de sterk gedaalde olieprijs. Dat voelen wij in onze offshore portefeuille."  

Bovendien heeft Van Nouhuijs een zwak voor de bank waar hij bijna 30 jaar geleden begon. "Zowel ons klantenbestand als onze groep collega's is fantastisch. En er is een mooie dynamiek, met elke dag volop uitdagingen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore