Geld en Werk

Sanering maakt einde aan ambities zakenbank ABN Amro

08 augustus 2018 10:35 Aangepast: 16 november 2018 10:29
Beeld © ANP

ABN Amro gaat fors snijden in haar zakenbank. Dat bevestigde de bank vanochtend bij de presentatie van de cijfers over het tweede kwartaal. Daarmee kortwiekt de bank het eerder juist zo ambitieuze bedrijfsonderdeel.

Wat is de zakenbank van ABN Amro eigenlijk?

De divisie Corporate & Institutional Banking (CIB) is het onderdeel van de bank dat diensten verleent aan multinationals en andere grote bedrijven. Het verschaft leningen, maar geeft bijvoorbeeld ook adviezen bij fusies, overnames en uitgiften van aandelen en obligaties.

Volgens het jaarverslag telt de zakenbank zo'n 3000 klanten in de 13 landen waar ze actief is. In Nederland moeten klanten minstens een omzet van 250 miljoen euro hebben. Daarbuiten moet de omzet minstens 100 miljoen euro zijn.

Hoeveel mensen werken er bij de zakenbank?

De zakenbank, die wordt geleid door de 56-jarige Rutger van Nouhuijs, is goed voor bijna 2600 voltijdsbanen. Om een idee te krijgen, héél ABN Amro telt zo'n 20.000 voltijdsbanen.

Hoeveel moeten er daarvan verdwijnen?

De bank wil 250 voltijdsbanen binnen de zakenbank schrappen. Dat is dus bijna 10 procent van het totaal aantal werknemers van de divisie. Ook kondigde de bank aan het aan de divisie toegewezen kapitaal met 5 miljard euro wordt verlaagd, tot 34 miljard euro.

Waarom saneert ABN Amro de zakenbank?

Volgens de bank verdient het te weinig met het onderdeel. Vorig jaar was de zakenbank goed voor een winst van 221 miljoen euro op een omzet van ruim 1,8 miljard euro, ofwel een marge van 12 procent. Heel ABN Amro boekte een winst van 2,8 miljard euro op een omzet van 9,3 miljard euro, ofwel 30 procent marge.

Bovendien moet de bank voor de activiteiten van de zakenbank véél hogere financiële buffers aanhouden dan voor veel andere activiteiten.

Is de sanering opmerkelijk?

Ja. De afgelopen jaren was ABN Amro juist heel ambitieus met de zakenbank. In augustus 2016 kondigde ABN aan dat de zakenbank in de sectoren en regio's waarin de bank sterk is, juist zou moeten groeien. In het laatste jaarverslag omschreef topman Kees van Dijkhuizen dat nog als 'key ambition'. Op dit moment 'streven we naar groei in alle landen waar we actief zijn'. 

Als gevolg van die groeiambitie nam het aantal voltijdsbanen toe van 2.387 aan het einde van 2016 tot 2.594 aan het einde van het eerste kwartaal van dit jaar. Bij die nieuwe werknemers zaten topbankiers als Stefan Meine in Duitsland, Zafar Kahn in Groot-Brittannië en nieuwe bankiers in Dubai, die de groei zouden moeten aanjagen. Met de huidige sanering wordt de banengroei van het afgelopen anderhalf jaar ongedaan gemaakt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore