Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Tweeverdieners verdienen meer, inkomen eenverdieners omlaag

Een gezin met een grote buffer. Beeld © Getty Images

Het inkomen van tweeverdieners is de afgelopen tien jaar gestegen, terwijl het inkomen van eenverdieners met een partner er juist op achteruit is gegaan. Het inkomen van tweeverdieners was in 2016 ruim 5 procent hoger dan in 2011.

Bij eenverdieners nam het in dezelfde periode met bijna 1 procent af, berekende het CBS. 

Miniatuurvoorbeeld

Vrouwen verdienen meer

Volgens het CBS waren er in 2016 2,9 miljoen paren waarvan tenminste een van de twee inkomen uit werk had. Daarvan waren 2,3 miljoen paren beiden aan het werk. Bij 610.000 paren verdiende een van de twee partners het inkomen.

Tweeverdieners met kinderen hebben hun inkomen de afgelopen tien jaar het meeste zien toenemen. Volgens het CBS komt dat voornamelijk doordat werkende vrouwen, in het bijzonder moeders met een partner, meer zijn gaan verdienen.

Groter deel inkomen van vrouwen

Het inkomen van vrouwen maakt inmiddels ook een groter deel uit van het totale inkomen van een tweeverdienerspaar. In 2006 ging het nog om een derde, in 2016 om 36 procent. Bij tweeverdieners met kinderen verdienden vrouwen gemiddeld 34 procent van het inkomen, tegenover 29 procent in 2006.

Verschil tussen één en tweeverdieners: 

  • Een gezin met één werkende ouder, met een inkomen van 50.000 euro, betaalde vorig jaar 15.500 euro belasting. Tegenover 13.000 euro voor een gezin waar beide ouders werken. Een verschil van 2500 euro.
  • Als er niks verandert, loopt dat verschil de komende jaren alleen maar verder op, tot 3400 euro in 2030.
  • Dat eenverdieners meer belasting betalen is het doel van de overheid; die wil dat meer vrouwen gaan werken.

Eenverdieners balen

Met eenverdieners gaat het al een tijdje minder goed. "Ze gaan er al jaren op achteruit", zegt Karin Radstake van budgetinstituut Nibud. Zij wijst, net als het CBS, op verschillende fiscale maatregelen. Tweeverdieners profiteerden meer van de verruimde arbeidskorting. Als ze ook nog kinderen hadden profiteerden ze meer van de verhoogde combinatiekorting. Eenverdieners hadden minder kortingen.

Lees ook: Eenverdieners betalen meer belasting: 'Het kost ons jaarlijks duizenden euro's extra' 

"We zien bij het Nibud vooral dat eenverdieners makkelijker in de problemen komen", zegt Radstake. "Als er maar een werkt en die persoon verliest dat werk, dan valt het inkomen hard terug. Daarnaast zijn mensen vaak een groot deel van het inkomen kwijt aan lenen, dat is op zo'n moment extra moeilijk."

Miniatuurvoorbeeld

Problemen met rondkomen

Volgens het CBS geeft bijna 15 procent van de 358.000 eenverdieners met kinderen aan moeilijk rond te kunnen komen. Tweeverdieners kennen die problemen minder vaak. Een op de drie eenverdieners kan geen onverwachte, noodzakelijke uitgaven toen die meer dan duizend euro kosten. Een kwart is niet in staat om versleten meubels te vervangen.

Radstake herkent die cijfers. "Of je nou een- of tweeverdiener bent, je kan heel veel preventief doen om niet in de problemen te komen. Nibud adviseert sowieso om goed te kijken op wat voor toeslagen je recht hebt, maar vooral ook waar je geen recht op hebt."

Tools om je financiën beter op orde te krijgen: 

  • Bufferberekenaar.nl, om uit te rekenen wat je buffer moet zijn. 
  • Berekenuwrecht.nl, waarmee je ziet op welke toeslagen en tegemoetkomingen je recht hebt. 
  • Werkzorgberekenaar, waarmee je kan rekenen wat de werk-zorgverdeling voor ouders is en hoe dat financieel uitpakt. 
  • Checkenbespaar.nl, waar je vaste lasten kunt vergelijken.
  • Emailcoaching van Nibud via Check, Plan, Spaar, waarbij je via email geholpen wordt bij het op orde krijgen van je financiën. 

Volgens Radstake is slim om keuzes door te rekenen. "Dat geldt ook voor tweeverdieners. Als een van de twee vijf dagen werkt en de ander drie dagen, dan kan het voordeliger zijn als de eerste vier dagen gaat werken", zegt Radstake.

Uiteindelijk geeft het Nibud altijd hetzelfde basisadvies: maak een planning. "Hoe hoog of laag je inkomen ook is, je hebt bijvoorbeeld altijd 10 procent nodig om spullen te vervangen. Mensen komen snel in de problemen als ze geen buffer hebben of niet weten wanneer er wat voor geld komt."