Geld en Werk

Ontslagen COA-topvrouw Albayrak kan fluiten naar uitkering

07 augustus 2018 13:12 Aangepast: 07 augustus 2018 16:13
Beeld © ANP

Ex-topvrouw Nurten Albayrak van asielopvangorganisatie COA, die in 2012 werd ontslagen, heeft geen recht op een WW-uitkering. Dat blijkt uit een recente uitspraak van de Centrale Raad voor Beroep.

Albayrak (1965) was sinds 2004 algemeen directeur van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). In het voorjaar van 2012 moest zij aftreden nadat zij in opspraak was geraakt, onder meer vanwege haar beleid, haar salaris en gesjoemel met haar dienstauto.

Rechtszaken

De afgelopen jaren voerde de ex-topvrouw een trits rechtszaken tegen haar ontslag. Daarin eiste zij onder meer een schadevergoeding van ruim 5 miljoen euro. Zonder resultaat, want die zaken verloor zij grotendeels.

In 2016 werd Albayrak veroordeeld tot een taakstraf van 140 uur voor valsheid in geschrifte, die later verlaagd werd tot 100 uur. De rechter achtte bewezen dat zij haar secretaresse en chauffeur opdracht had gegeven om fictieve afspraken in haar agenda te zetten, om zo het privégebruik van haar dienstauto te maskeren.

WW-uitkering geweigerd

Uit een recente uitspraak van de CRvB blijkt nu dat Albayrak sinds 2012 heeft geprobeerd om een WW-uitkering te ontvangen. Maar het UWV weigerde die. Volgens de uitkeringsinstantie had zij haar ontslag aan zichzelf te wijten, en daarom geen recht op de uitkering. 

Albayrak liet het daar niet bij zitten, blijkt uit de uitspraak, en stapte naar de rechter om de WW-uitkering af te dwingen. In een vonnis dat niet openbaar is gemaakt, wees de Haagse rechtbank haar eisen in 2015 af. Tegen die uitspraak ging de voormalige COA-topvrouw in hoger beroep.

Vonnis 'onzorgvuldig en onbetrouwbaar'

In dat hoger beroep voerde Albayrak aan dat de onderzoeken van het UWV, de commissie Scheltema en Hoffmann Bedrijfsrecherche, waarop het vonnis van de rechtbank in 2015 mede is gebaseerd, 'onzorgvuldig en onbetrouwbaar' zouden zijn.

De Centrale Raad van Beroep is het daar niet mee eens. Begin deze maand oordeelde de bestuursrechter dat het UWV Albayrak terecht een WW-uitkering heeft geweigerd.

Schending vertrouwen

Volgens de CRvB is eerder komen vast te staan dat zij onjuiste informatie verstrekte over het gebruik van haar privé-auto en gefingeerde afspraken in haar agenda liet zetten.

Volgens de bestuursrechter levert dat 'een zeer ernstige schending op van het vertrouwen' dat het COA in haar mocht stellen. Zij 'bekleedde een publieke functie waarin haar gedrag ten voorbeeld zou moeten strekken.' Albayrak was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van