Geld en Werk

NL'se ondernemers in snikheet Portugal: 'Ik heb een brandweerwagen'

03 augustus 2018 15:47 Aangepast: 03 augustus 2018 18:28
Nicole en Kathleen koelen af bij het zwembad van hun B&B. Beeld © Cas al Cubo

In heel Europa is het al weken warm. Maar extremer dan in Portugal is het voorlopig nog nergens. Op sommige plekken kan daar het kwik de 50 graden aantikken. Niemand is gemaakt voor dat soort temperaturen. Toch kunnen deze Nederlandse ondernemers de hitte wel aan.

Eigenlijk had hij de hitte willen ontvluchten en in Nederland – 'misschien nog wel benauwder' – willen zitten. Maar omdat zijn kleinzoon in Portugal is, besloot Willem van Kooten toch maar daar te blijven. Sinds 2002 heeft de oud-deejay, bekender als Joost den Draaijer, een golfbaan genaamd Castro Marim in het Zuid-Europese land.

'Zeuren over het weer is typisch Hollands'

Daar zal de temperatuur de 50 graden niet aantikken. Het briesje van zee doet wonderen. Er wordt deze dagen dan ook gewoon gegolfd. "Maar je moet er geen achttien holes gaan lopen. Met een buggy is het goed te doen. Je weet wel, zo'n elektrisch karretje." Overigens vindt hij het zelf nu wel te warm om te golfen. "Ik lees een boek, ik zwem. Doe rustig aan."

Zeuren over het weer doet hij niet. Iets typisch Hollands vindt hij dat. "Het is er altijd te nat of te droog. Hier is het altijd warm." Daarom heeft hij wel jaren geleden al de nodige voorzorgsmaatregelen genomen. "Anders stond hier nu alles droog."

Miniatuurvoorbeeld

Willem van Kooten (77) is een succesvolle Nederlandse ondernemer in Portugal. (foto: ANP)

Waterleiding en brandweerwagen

Zo heeft hij een zes kilometer lange waterleiding getrokken van het stuwmeer bij Odeleite naar zijn golfbaan. "Ik heb water genoeg, de baan ligt er groen bij", vertelt hij trots. Overigens zakt het waterpeil snel, zo'n veertig centimeter per week. Zorgen maakt hij zich daar niet over, want in de winter valt er genoeg regen.

Warmte, droogte en wind zorgen ook voor dat andere grote gevaar waar heel Zuid-Europa last van heeft: bosbranden. Hij moet er niet aan denken dat er brand uitbreekt op of rond zijn Castro Marim. Van Kooten heeft zich er dan ook tegen gewapend. "Ik heb mijn eigen brandweerwagen. Ooit gekocht in Holland. Een oude van gemeente Roosendaal. Die staat op scherp."

Miniatuurvoorbeeld

De achttien holes golfbaan van Van Kooten in Castro Marim. (foto: Castro Marim Golfe)

Ik Vertrek naar Portugal

Anne Lagraauw, bekend van tv-programma Ik Vertrek, heeft eigenlijk maar drie tips voor de gasten in haar bed and breakfast. "Veel water drinken, in de schaduw blijven en helemaal niets doen." Sinds twee jaar runt ze samen met haar man Dave een klein hotel in Moncarapacho, helemaal in het zuiden van Portugal.

Zelf hebben ze die luxe niet om op vakantie te gaan, want er moet gewerkt worden. Al gaat dat inmiddels wel op de Portugese manier. "We gingen in het begin als Hollanders op en neer rennen. Toen vielen we ook om. Het is niet voor niets dat ze 's middags siësta houden."

Warme zomer in Nederland, minder omzet in Portugal

Ze zijn inmiddels wel aan de hitte gewend, maar ze ziet ook dat de Nederlandse gasten er beter mee om kunnen gaan. "Het is immers al weken warm in Nederland, dus ze zijn het wel gewend."

Toch balen ze van het goede weer in Nederland, want het aantal boekingen loopt deze zomer achter. "Mensen boeken een bed and breakfast vaak pas op het laatste moment. Ze kijken het weer in Nederland een beetje aan." Ook van collega-ondernemers hoort ze dat deze zomer tegenvalt. "Mensen klagen wel dat het warme weer voor minder omzet zorgt."

Miniatuurvoorbeeld

Anne en Dave in de tuin van hun B&B (foto: Anne Bed and Breakfast)

Geen wandeltochten in de zomer

Een klein stukje het binnenland in, runnen Nicole Hoogervorst en partner Kathleen Osseweijer samen bed and breakfast Cas al Cubo. Zij kregen door de mooie lente in Nederland minder boekingen, maar doen nu in de zomer alsnog goede zaken. Dat komt omdat ze niet alleen gasten ontvangen uit Nederland, maar ook elders uit Europa en zelfs Canada.

Toch staat het dagelijks leven er op een lager pitje. "Je moet je tempo aanpassen. Dingen gaan wat langzamer", vertelt Hoogervorst. In de zomermaanden bieden ze dan ook geen wandeltochten aan, terwijl compleet verzorgde wandelvakanties één van hun specialisaties is. "Wandelen met deze temperaturen is echt onmogelijk. Dat verbieden we onze gasten letterlijk."

Lees ook: Sporten tijdens een hittegolf doe je zo

Afkoelen in de Makro of op zee

"Het is wel echt heel warm. Om 10:00 uur was het al 33 graden!" Ze zijn dan ook blij dat ze vandaag de wekelijkse inkopen kunnen doen bij groothandel Makro. "Kunnen we even de koelcel in", vertellen ze lachend.

Of je gaat gewoon het water op, want op zee is het altijd een stuk koeler. Eigenaar Ray van de Nederlandstalige surfschool Eirceira Surf House heeft dan ook nergens last van. "We zijn blij dat het een beetje warm is. Het voorjaar was slecht: koud en regenachtig." Er is ook niemand die zijn surfvakantie annuleert om de hitte.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore