Geld en Werk

Slecht slapen, trager van begrip: zo reageert je lichaam op de hitte

02 augustus 2018 15:18 Aangepast: 02 augustus 2018 20:45
Archieffoto. Beeld © ANP

Concentratie- en geheugenproblemen, trager van begrip zijn en informatie minder snel opnemen: volgens Amerikaans onderzoek is het allemaal mogelijk tijdens een hittegolf. Hoe komt dat en belangrijker: wat doe je eraan?

Je merkt het waarschijnlijk zelf wel: door de hitte verschijn je vermoeider op je werk, waar je je lastiger kunt concentreren en sneller van de kook raakt door je collega's.

Lees hier wat je werkgever tegen de hitte moet doen.

Geen wonder, als we een onderzoek van de prestigieuze Harvard-universiteit mogen geloven. Die volgden in de zomer van 2016 twaalf dagen lang twee groepen studenten tijdens een hittegolf. De uitkomst: de groep die sliep in geairconditionde kamers presteerde beter tijdens tests dan de andere groep die sliep in kamers zonder airco, meldt The Boston Globe.

'Logisch dat je minder functioneert'

Rob Bakels, fysioloog in het Universitair Medisch Centrum Groningen, verbaast zich niet over de uitkomsten van het Amerikaanse onderzoek. "Als je in een warmere omgeving zit dan normaal en vanwege de hitte ook minder goed slaapt, dan is het logisch dat je minder goed functioneert dan normaal." Maar, zo benadrukt hij, er is geen causaal verband aangetoond door de onderzoekers.

Bekijk onze video: dit doet extreme hitte met je lichaam

"Ons lichaam werkt zo dat de kerntemperatuur altijd zo dicht mogelijk bij 37 graden gehouden wordt, dan functioneert alles het beste", legt hij uit. Hij benadrukt dat het gaat om de interne ('kern'-) temperatuur ("Daarom moet je ook altijd rectaal de temperatuur meten"), want die van de huid varieert sterk.

Evenwicht

Om die kerntemperatuur stabiel te houden moet het lichaam het evenwicht bewaren tussen de warmte die het zelf opwekt door metabolisme en spieractiviteit en de warmte die wordt afgestaan aan de omgeving.

Meestal moet het lichaam moeite doen om niet teveel warmte te verliezen, maar in de zomer is dat andersom. Bij een lagere kerntemperatuur werken cellen in het lichaam trager, bij een hogere temperatuur sneller. Als de temperatuur boven de 41 graden komt zoals bij een zonnesteek dan wordt het gevaarlijk, want dan sterven er cellen af. "Dan moet er ook direct ingegrepen worden", vertelt Bakels.

Warmte kwijtraken

De lichaamstemperatuur loopt zo hoog op, als het lichaam niet snel genoeg warmte kwijt kan, bijvoorbeeld omdat de omgevingstemperatuur hoger is. Het lichaam doet dat op verschillende manieren.

Het raakt warmte kwijt aan de koudere omgeving via straling, oftewel infrarood. Ook kun je lichaamswarmte kwijtraken via geleiding, bijvoorbeeld door op een koude stoel te gaan zitten. Ook koudere lucht die langs ons stroomt, voert warmte af.

Zweten

De meest efficiënte manier is zweten: het vocht uit de zweetkliertjes op onze huid verdampt. "Als water verdampt, kost dat energie en dat onttrekt het aan de huid waardoor die afkoelt, ook wanneer de omgevingstemperatuur hoger is dan de lichaamstemperatuur", legt Bakels uit. "Daarom is drinken ook zo belangrijk: als je niet genoeg drinkt, kun je niet voldoende zweten en dan kun je oververhit raken."

Daarnaast adviseert hij om behalve niet te veel in de zon te lopen ook vooral op te passen met alcohol. "Het is niet helemaal duidelijk hoe dat werkt in combinatie met hitte, maar je gaat er meer van plassen, dat is duidelijk. Je verliest dus per saldo meer vocht."

Tropisch warm

De komende dagen is het wel raadzaam om de tips nog nauwgezet op te volgen. "Voorlopig blijft het zomer, met morgen op veel plaatsen zelfs tropische temperaturen van tussen de 30 en 35 graden", vertelt weerman Dennis Wilt van Buienradar. 

In het weekend verwacht Wilt wat meer wind, wat voor een paar graden verschil zal zorgen. "Maar vanaf maandag is het tot en met woensdag weer tropisch." Vanaf donderdag is er waarschijnlijk verlichting voor diegenen die de hitte zat zijn. 

Beleggen?

Maar goed, moet je extra goed nadenken over belangrijke beslissingen, zoals beleggen? 

"Het is altijd goed om je hoofd koel te houden when the heat is on", vertelt Harmen van der Schoor, woordvoerder van BinckBank. "Maar dat hoeft niet altijd van de zon te komen, dat kan ook van turbulentie in de markt komen."

'Vrouwen bloot, handel dood'

Bij de beleggersbank is het in de zomermaanden traditioneel rustig: "Mensen zoeken ergens anders vertier vanwege het mooie weer." Er is zelfs een gezegde voor, vertelt Van der Schoor: "Vrouwen bloot, handel dood."

"Bedenk vooraf wat je van plan bent en bedenk ook wat je gaat doen als het niet oplevert wat je verwachtte. En als dat zo is, houd je toch aan het plan", adviseert hij. "De grootste tegenstander bij beleggen ben je zelf."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van