Geld en Werk

Bedrijven niet blij met studentenstop op kunstmatige intelligentie

01 augustus 2018 19:40 Aangepast: 02 augustus 2018 08:48
Beeld © Getty

De opleidingen voor Artificial Intelligence (AI), oftewel kunstmatige intelligentie, zijn zo populair dat een aantal universiteiten voor komend studiejaar een studentenstop gaat invoeren. Tot afgrijzen van veel Nederlandse bedrijven.

De bedrijven zitten juist te springen om werknemers met verstand van kunstmatige intelligentie. Zij zijn fel tegen het instellen van een 'numerus fixus', waarmee slechts een beperkt aantal studenten wordt toegelaten.

Kunstmatige intelligentie is de technologie waarmee een computer patronen of verbanden ziet in een berg gegevens, en die vervolgens zelf gebruikt om een probleem op te lossen.

"Het is onverstandig, ik kan er niets anders van maken", zegt Hans Hofstraat van Philips Research over de studentenstop. "De toekomst van Nederland ligt in kennis. We willen voorop blijven lopen in de ontwikkeling van medische oplossingen", zegt hij. 

"Voor die revolutie in de gezondheidszorg hebben we gewoon mensen nodig", zegt hij, refererend aan de AI-studenten. "Met de juiste kennis en achtergrond. Niet alleen voor Philips, maar voor de hele BV Nederland", constateert hij. "Ik vind het jammer en zorgelijk tegelijk." 

'Noodfinanciering nodig'

Na het bekend maken van de studentenstop luidde de Cyber Security Raad (CSR) de noodklok. Het adviesorgaan van het kabinet wil dat er op zeer korte termijn noodfinanciering komt voor technische studies zoals Kunstmatige Intelligentie, Data Science en Business Analytics.

Het geld is cruciaal om de digitale toekomst van Nederland veilig te stellen, schrijft de CSR in een adviesbrief aan minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, D66). Met de noodfinanciering, bedoeld voor extra personeel, locaties en middelen, kunnen in september 2019 alle aanmeldingen voor deze studies ook daadwerkelijk kunnen worden toegelaten, verwacht de CSR.

Zes studies

Er zijn inmiddels zes universiteiten (zie kader) die een bacheloropleiding AI aanbieden in Nederland. Alleen de opleidingen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Universiteit Maastricht hebben op dit moment geen numerus fixus ingesteld. Ook komt het vakgebied voor in opleidingen zoals robotica en data science, waaronder op de Technische Universiteit Eindhoven.

Zes studies AI in Nederland

  • Rijksuniversiteit Groningen (max 150 plekken)
  • Radboud Universiteit in Nijmegen (150 plekken)
  • Universiteit van Amsterdam (max 200 plekken)
  • Vrije Universiteit in Amsterdam (geen numerus fixus)
  • Universiteit Maastricht (geen numerus fixus)
  • Universiteit Utrecht (numeres fixus vanaf 2019)

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'EU kan achterstand kunstmatige intelligentie inhalen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van