Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Kwart zzp'ers heeft nauwelijks geld

Zzp'ers aan het werk in een bedrijfsverzamelgebouw. Beeld © ANP

Ongeveer een kwart van de zelfstandigen zonder personeel zit op zwart zaad. zo'n 5 procent heeft niet meer dan 5.000 euro eigen vermogen. Nog eens 19 procent heeft überhaupt geen vermogen, maar alleen schulden.

Anders dan mensen in loondienst moeten zzp'ers zelf hun pensioen of werkloosheidsverzekering regelen. Daarvoor is een eigen vermogen van enkele tienduizenden euro's of meer wel nodig.

101.000 euro

Dat zit dan bijvoorbeeld in een koophuis of bedrijfspand, of in spaargeld of beleggingen. Gemiddeld hebben zzp'ers 101.000 euro, blijkt uit de meest recente cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag naar buiten brengt. Het gaat om bedragen en statistieken uit 2016.

Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld het afsluiten van een lijfrenteverzekering. Die cijfers heeft het CBS in deze rapportage niet meegenomen. 

Lees ook: Sparen zonder chagrijn: tips van de 'Bespaarder des Vaderlands'

Ondernemers met personeel zijn het meest vermogend. Gemiddeld genomen hebben dat soort ondernemers 217.000 euro aan bezittingen. Een vijfde heeft een 'negatief vermogen', oftwel schuld. 

Werknemers minst vermogend

Werknemers zijn het minst vermogend. Zij moeten het gemiddeld doen met 23.000 euro. Bovendien vormen zij de grootste groep schuldenaren: 29 procent heeft een negatief vermogen, 10 procent komt niet verder dan 5.000 euro. 

Voor deze groep is sparen voor onvoorziene omstandigheden minder relevant. Zij bouwen pensioen op via de werkgever en kunnen gebruik maken van het sociale verzekeringen als zij onverhoopt werkloos of arbeidsongeschikt raken. 

De spaarrente is opnieuw verlaagd, bij ABN Amro en ING. Hoe lang duurt het voordat je inleg verdubbeld is? Peter van Zadelhoff zocht het in deze video uit.