Geld en Werk

We kiezen vaker voor zekerheid: hypotheekrente daalt niet meer

01 augustus 2018 13:38 Aangepast: 01 augustus 2018 13:38
Hoe langer je de rente vastzet, hoe hoger de rente.

We zetten steeds vaker onze hypotheekrente voor langere tijd vast. Dat zorgt ervoor dat de gemiddelde hypotheekrente niet meer daalt, ziet De Nederlandsche Bank (DNB). Jarenlang daalde de hypotheekrente, maar daar lijkt nu een eind aan gekomen.

Wie zijn hypotheekrente voor langere tijd vastzet, betaalt een hogere rente dan wie voor een kortlopende rente kiest. Logisch, want je koopt daarmee het risico op een stijging van de rente af.

Rentevaste periode

Jarenlang kozen Nederlanders voor de zeer lage, maar kortlopende hypotheekrentes. Dat zorgde ervoor dat de gemiddelde rente van nieuw afgesloten hypotheken fors daalde. Van 2012 tot 2018 met ongeveer twee procentpunt.

Maar sinds anderhalf jaar blijft de gemiddelde hypotheekrente hangen op 2,40 procent. DNB denkt dat Nederlanders verwachten dat de rente de komende tijd gaat stijgen en daarom nu wel kiezen voor de zekerheid van een langlopende rente.

Van de hypotheken die in 2018 werden afgesloten, kende 75 procent een rentevaste periode van meer dan vijf jaar. In 2012, toen de rente hoog was, was dat maar 40 procent. Een kwart van de Nederlanders kiest nu zelfs voor nog meer zekerheid, en zet de rente vast voor meer dan tien jaar.

'Rente gaat niet massaal stijgen'

Overigens lijkt het onnodig om nu massaal voor de zekerheid van een lange rentevaste periode te kiezen. De rente zal namelijk maar beperkt gaan stijgen, zeiden experts eerder tegen RTL Z. De ECB gaat zijn officiële rente, waar hypotheekrentes grotendeels op gebaseerd zijn, pas in september 2019 verhogen.

Ook is er de laatste jaren veel meer concurrentie bijgekomen op de hypotheekmarkt. Banken en andere aanbieders van hypotheken beconcurreren elkaar met lage rentes.

Alles over de hypotheekrente en de woningmarkt op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van