Rechtszaak

Van Haren wint slag in zaak tegen wereldberoemd Louboutin

22 juni 2017 11:00 Aangepast: 06 februari 2018 12:35
De zaak draait om deze rode zool, hier van het merk Louboutin. Beeld © AFP

Het voelt als David tegen Goliath: schoenenwinkel Van Haren tegen de wereldberoemde ontwerper Christian Louboutin. En vandaag is een dag voor een overwinning voor David.

Wat was het probleem?

Van Haren verkocht blauwe en zwarte pumps met een rode zool. Het bedrijf, inmiddels in handen van het Duitse modeconcern Deichmann Group, bracht ze in 2012 uit in haar Halle Berry-collectie. Maar de kleur van de zool schoot de Franse ontwerper Louboutin in het verkeerde keelgat. Louboutin is razend populair vanwege de roodgelakte zool van hun schoenen. 

Thumbnail

Ontwerper Christian Louboutin signeert een van zijn eigen schoenen. (Foto: Getty Images)

Dit iconische kenmerk én de astronomische prijzen (variërend van 545 euro tot bijna 2000) zorgen voor wereldfaam van dit merk. Dat een Nederlandse schoenenwinkel een graantje (à 40 euro per paar) van het succes probeerde mee te pikken, was dus tegen het zere been.

Het bedrijf had de zolen in de Benelux als handelsmerk laten registreren, en vond dat de retailer daar inbreuk op maakte. Louboutin stapte naar de rechter en die stelde het merk in 2013 gelijk.

Naar Europees Hof gestapt

Maar Van Haren gaf zich niet gewonnen, het ging in beroep tegen de uitspraak uit het kort geding. De Haagse rechtbank vroeg vervolgens advies aan het Europese Hof. Vandaag is het advies van de advocaat-generaal van het Hof gepubliceerd en dat is een belangrijke steun in de rug voor Van Haren. 

Volgens de belangrijkste adviseur van het Hof 'kan geen merkbescherming worden verleend aan een kleur als daardoor concurrenten worden verhinderd om waren met hetzelfde functionele karakter aan te bieden.'

'Kleur claimen gaat te ver'

Daarmee bedoelt de adviseur dat de eis van Louboutin te ver gaat, omdat het merkenrecht weliswaar bedoeld is om ontwerpen te beschermen, maar er niet toe mag leiden dat bedrijven monopolies kunnen creëren door hun concurrenten alles te verbieden.

Een kleur claimen en concurrenten verbieden die te gebruiken, gaat te ver, zelfs in combinatie met de vorm, legt een woordvoerder van het Hof uit.

Het Hof doet binnen enkele maanden uitspraak. Het Hof neemt het advies van de advocaat-generaal in de meeste gevallen namelijk over.

Update:
Van Haren wil niet reageren op het advies, dat doet het bedrijf pas als er een definitieve uitspraak van het Hof is, laat een woordvoerster aan RTL Z weten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore