Interview

Kahn: ING is de enige bank die zijn nek uitstak

16 februari 2016 22:50 Aangepast: 01 augustus 2017 10:00
Beeld © ANP

Roland Kahn is er 'ziek van' dat hij V&D niet heeft kunnen redden. "Ook voor de werknemers." Maar hij weigert de zwartepiet naar zijn financier ING te schuiven. "ING is de enige bank die zijn nek uitstak," zegt Kahn exclusief tegen RTL Z.

Vlak nadat de curatoren eind van de middag bekend maakten dat de redding van V&D is gestrand, spraken we kort met een aangeslagen Roland Kahn. Veel meer dan zeggen dat de deal door de complexiteit is gestrand, kon hij niet. Dat ING hem zou verwijten dat hij te weinig eigen vermogen in het reddingsplan wilde steken, noemde hij onzin.

Later op de avond hadden we uitgebreider contact met de ondernemer.

Niet één oorzaak
De vraag naar de oorzaak van de mislukking vindt Kahn lastig te beantwoorden. Volgens hem is er niet één oorzaak aan te wijzen. "We moeten in Nederland niet altijd de schuld bij een partij willen neerleggen. Voor onze cultuur zou het goed zijn als we niet meteen met zwartepieten gaan schuiven. In plaats daarvan zouden de media een positief signaal moeten afgeven; veel mensen hebben heel lang en hard gewerkt om dit te laten slagen. Maar door de complexiteit van de deal is het niet gelukt."

De doorstart was zo complex omdat alles van elkaar afhing, verklaart Kahn. De eigenaren van de panden moesten door de bocht, de leveranciers moesten mee, de financiering van ING en de garantstelling van het ministerie van Economische Zaken moest rondkomen. Alles was van elkaar afhankelijk. "Op een gegeven moment voel je het van je weglopen."

'Doe het niet'
​Kahn wil één ding héél duidelijk maken: hoewel hij geen akkoord heeft kunnen bereiken met ING over de financiering van het gewaagde reddingsplan, wijt hij de mislukking niet aan zijn huisbank. Integendeel. “ING was de enige bank die bereid was over dit dossier te praten. Andere banken waren blij dat ze vorig jaar uit de financiering van V&D waren gestapt. Zij zeiden: "Roland, doe het niet. Blijf gezond."

"ING ging de gesprekken wel aan. De bank zei: de families Van Eerd en Kahn zijn ons zo dierbaar en zulke goede ondernemers, dat wij dit serieus nemen. Ze hebben een team met hele goede mensen op de zaak gezet. Dat ING haar risico wilde beperken, is haar goed recht. Het is gutter journalism om de bank te verwijten dat het niet is gelukt."

Veel voorwaarden
"Zelfs de voorzitter van de raad van bestuur van ING (Ralph Hamers, red.) heeft de tijd gevonden om anderhalf uur met mij te spreken. ING heeft het krediet ook niet afgewezen. Het besluit moest nog worden genomen. Maar ze stelden zo veel voorwaarden..."

Het bedrag dat hij er van ING in moest steken, zegt Kahn zich niet precies te kunnen herinneren. NRC Handelsblad meldt dat de bank wilde dat hij voor 110 miljoen euro aan eigen vermogen in de doorstart stak. Het precieze bedrag vindt hij ook niet zo relevant. "ING onderhandelde ook met EZ. De helft van de lening zou worden afgedekt door een GO regeling." Door de Garantie Ondernemingsfinanciering (GO) kunnen banken een staatsgarantie krijgen op 50 procent van een lening aan een bedrijf.

Fata morgana
​Kahn heeft een afkeer van zwartepieten, maar geen goed woord over voor de opstelling van het Canadese winkelconcern Hudson’s Bay. Door toekomstige solide huurcontracten in het vooruitzicht te stellen aan de eigenaren van de belangrijkste V&D-panden, ondermijnden de Canadezen de doorstart. "Ik noem Hudson’s Bay de fata morgana in dit verhaal."  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore