Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
V&D

Wie krijgt de zwartepiet als V&D omvalt?

13 februari 2016 16:21 Aangepast: 01 augustus 2017 10:30
Beeld © RTL Z

Zondag moet Roland Kahn weten of hij genoeg huurcontracten heeft binnengehengeld voor een succesvolle doorstart met V&D. Als hij niet minstens 35 panden kan huren, gaat het geplaagde warenhuis woensdag dicht en staan 8000 werknemers op straat. Bij wie kan de zwartepiet dan terecht komen?

Optie 1: de curatoren
Sinds V&D eind december uitstel van betaling aanvroeg, werken curatoren Kees van de Meent en Hanneke de Coninck aan een doorstart, waarbij zoveel mogelijk werkgelegenheid wordt gespaard. De groep geïnteresseerden kromp in januari van 70 naar 2. Na het afhaken van de Britse winkelinvesteerder Opcapita onderhandelden de curatoren de afgelopen weken exclusief met Kahn, eigenaar van CoolCat, MS Mode en America Today. Als het plan faalt, rijst de vraag of zij niet beter met Opcapita of een andere geïnteresseerde in zee hadden kunnen gaan.

Optie 2: Roland Kahn
Afgelopen week kreeg Kahn veel kritiek te verduren. Zijn ontkenning dat hij V&D wilde overnemen, nadat RTL Z dat had gemeld, was al geen lekker begin. Ook zou hij een duidelijk plan met V&D en ervaring met warenhuizen ontberen. Ten slotte wordt hij omschreven als een lastige persoonlijkheid, die zijn gesprekspartners soms tegen de haren instrijkt. Overigens kwam die kritiek deels uit het kamp van zijn belangrijkste opponent, Hudson’s Bay Company. Of Kahn financieel sterk genoeg is om V&D te redden is eveneens onduidelijk. Bij de Kamer van Koophandel heeft een aantal van zijn bedrijven recente jaarverslagen gedeponeerd. Maar er bestaat geen openbaar verslag dat een overzicht geeft van het geheel. (doorlezen onder het reclameblok)

Optie 3: Hudson’s Bay Company
De Canadezen hebben alles op alles gezet om het reddingsplan van Kahn en de curatoren te torpederen. Via advocaat Stibbe probeerden zij verhuurders met mooie beloftes voor de toekomst te bewegen om niet met Kahn in zee te gaan. Donderdag kwam daar een media-offensief bij, waarin werd geschermd met 60 winkels in Nederland en 9000 banen. Dat Hudson’s Bay in 2013 nog een verlies van 165 miljoen euro maakte, bleef onderbelicht.

Optie 4: de huisbank van Kahn
Als Kahn wil doorstarten met V&D heeft hij daarvoor de goedkeuring en de financiering van zijn huisbank ING nodig. Donderdag stelde de ondernemer dat de financiering bijna rond was, maar ING wilde dat niet bevestigen. Als de deal strandt omdat de bank de geldkraan dichthoudt, kan ING de schuld voor de mislukking van de doorstart in de schoenen geschoven krijgen.

Optie 5: de verhuurders
De 62 panden van V&D zijn in handen van tientallen vastgoedeigenaren van divers pluimage. De grote jongens, als verzekeraars, pensioenfondsen en vastgoedfondsen, bezitten een groot aantal panden op toplocaties. Maar er zijn ook kleintjes, met één enkel warenhuis in een provinciestadje. Vastgoedeigenaren die hun handtekening niet onder het plan van Kahn en de curatoren zetten, lopen het risico dat zij straks te boek staan als de schuldigen aan het verlies van duizenden banen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore