Geld en Werk

FNV en KLM begraven strijdbijl: geen stakingen meer

06 september 2016 12:44 Aangepast: 06 september 2016 14:03
Beeld © ANP

FNV en KLM hebben overeenstemming bereikt over een nieuwe cao. Daarmee is de dreiging van stakingen afgewend.

FNV-onderhandelaar Jan van den Brink maakte bekend dat er een akkoord is. Dat wordt met een positief advies voorgelegd aan de leden. Daarmee komt een einde aan de actiedreiging van de laatste weken.

De afgelopen maanden was er sprake van onenigheid tussen KLM en de bonden over de arbeidsvoorwaarden voor het grondpersoneel. De medewerkers van KLM wilden onder andere één procent loonsverhoging en meer vaste banen. Maar KLM wilde de arbeidsvoorwaarden voor het grondpersoneel juist verder versoberen, nadat afgelopen jaren al werd afgezien van een structurele loonsverhoging en er een vrijwillige vertrekregeling in het leven werd geroepen.

De FNV hield vorige maand wel stiptheidsacties en dreigde zelfs met staken, om de eisen kracht bij te zetten, maar de rechter stak daar een stokje voor.

Rechter verbood eerder staking

Onrust door terreurdreiging (en de vakantiedrukte) waren begin augustus de argumenten om de staking te verbieden. Een paar weken later handhaafde de rechter in een hoger beroep dat dat FNV was aangespannen het verbod. Het belang van KLM en Schiphol zou zwaarder wegen dan het belang van FNV om het recht op staken uit te voeren. De gevolgen voor KLM, Schiphol en duizenden gedupeerde reizigers zouden daarbij onaanvaardbaar groot zijn.

De rechter benadrukte wel dat stakingen na 5 september niet verboden zijn. Gezien de overeenkomst zal daar dus geen aanleiding meer voor zijn.

KLM riep FNV opnieuw op om het gesprek aan te gaan. Daar bleek de vakbond dit keer wel toe bereid en na twee onderhandelingsrondes lag er toch een akkoord. Eind juli ging KLM nog niet in op een voorstel van FNV.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore