Geld en Werk

Wijnboeren verwachten topoogst: 'Als het maar niet gaat stortregenen'

31 juli 2018 16:04 Aangepast: 31 oktober 2018 10:32
Wijnoogst bij De Kleine Schorre Beeld © ANP

Het ziet er goed uit voor de Nederlandse wijnboeren. De meesten hebben geen last van de warmte en de droogte van de laatste weken. Integendeel: de druiven groeien zo lekker dat ze dit jaar waarschijnlijk veel eerder geoogst kunnen worden. "Maar de oogst kan nog steeds volledig mislukken."

Als het zo doorgaat, kunnen ze bij wijngaard De Kleine Schorre in het Zeeuwse Dreischor half september de druiven al plukken. "Normaal mogen we blij zijn als we vanaf 5 oktober kunnen oogsten", zegt wijnboer Johan van de Velde. Ook bij onze oosterburen melden de eerste boeren al dat ze komende week kunnen gaan oogsten.

De druiven hebben bij de meeste wijnboeren niet zo'n last van de droogte, en daardoor zijn zij zo’n beetje de enige landbouwers die niet klagen over het gebrek aan regen.

Lees ook: Fruittelers vrezen hitte: 'Kleine pruim levert te weinig op'

Druiven houden van de zon en volgens Van de Velde komen ze in zijn wijngaard toch wel aan water: "In de traditionele wijngebieden wortelen druivenplanten wel 20 tot 25 meter diep. Bij ons begint het grondwater al op een paar meer diepte, dus dat halen ze makkelijk."

Grondwaterpositie

Het hangt er wel van af waar je zit met je wijngaard, zegt Dik Beker van de Vereniging Nederlandse Wijnproducenten: "Zit je op hoger gelegen gronden, dan zit het grondwater dieper. Dan oogst je minder kilo's druiven." Maar volgens Beker zitten wijnboeren veelal op kleiachtige grond en daar is het grondwater beter bereikbaar.

Miniatuurvoorbeeld

Druiven in de wijngaard van de Kleine Schorre. (beeld: ANP)

Wijnboeren kunnen eerder oogsten, maar het is geen must, zegt Beker. Langer laten hangen is beter voor de smaak. "De smaak wordt gevormd in de laatste zes tot acht weken, en bij wijn gaat het nou eenmaal om de smaak", zegt hij. Anderzijds: langer laten hangen is ook een flinke gok, want hoe verder je richting het najaar komt, hoe groter de kans op zware buien. En daar kunnen de druiven niet tegen.

'Kan nog steeds misgaan'

Dat is ook precies waarom Johan van de Velde van De Kleine Schorre nog niet durft te juichen, ook al lijkt hij af te stevenen op een topoogst. "Tot nu toe ziet het er geweldig uit, maar de oogst kan nog steeds volledig mislukken", zegt hij. "Het moet niet gaan stortregenen of hagelen. En dat zie je nog wel eens na een periode van droogte. De druiven beschadigen dan, en dan kunnen ze gaan schimmelen en rotten".

Lees ook: Proost! Eindelijk wijn zonder hoofdpijngoedje sulfiet

Dik Beker van de branchevereniging beaamt dat. "Rijpe druiven zijn het kwetsbaarst. Een bui van 2 millimeter regen valt nog mee, maar bij 5 millimeter beschadigen de druiven."
Van de Velde zegt dan ook pas tevreden te zijn als hij aan het oogsten is.

Wijnfeest dit weekend

Al met al zijn het goede jaren voor wijnbouwers. De oogst van 2016, die in mei vorig jaar de fles in ging, was goed. En ook vorig jaar was het mooi weer en droog, zij het niet zo extreem als dit jaar. Rond deze tijd houden veel wijngaarden hun jaarlijkse wijnfeest om de opbrengst van het afgelopen wijnjaar te vieren. Bij De Kleine Schorre is dat komende vrijdag en zaterdag.

Miniatuurvoorbeeld

Verwerking van de druiven om er wijn van te maken. (beeld: ANP)

Daar hopen ze dus al in september te kunnen oogsten, maar het zal per wijnboer verschillen wanneer er geoogst gaat worden, verwacht Dik Beker. Er zijn 150 wijnboeren in Nederland, met 250 hectare aan wijngaarden, aldus de Vereniging Nederlandse Wijnproducenten. Jaarlijks leveren ze tussen de 1 en 1,2 miljoen flessen wijn af.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore