Geld en Werk

Veel Nederlanders blijven thuis, vakantieparken zitten stampvol

31 juli 2018 16:22 Aangepast: 31 juli 2018 17:54
Vakantieparken profiteren van het mooie weer. Beeld © ANP

Het mooie weer zorgt ervoor dat veel Nederlanders vakantievieren in eigen land. Dat levert vakantieparken en campings in ons land goede zaken op, maar touroperators krijgen hun lastminutes richting het buitenland slechter verkocht.

'Bent u van plan om in Nederland te blijven in plaats van naar het buitenland te gaan?' Die vraag zette ANWB uit onder 3000 leden, waarvan de helft reageerde. Wat blijkt: een op de zes gaat dit jaar liever niet naar het buitenland, nu ze ook in eigen land van het warme weer kunnen genieten.

"In deze periode zie je traditioneel de groep die lastminute een vakantie uitzoekt, de zwevende vakantieganger noemen we die. Die groep laat zich leiden door bijvoorbeeld familie-omstandigheden, maar ook door het weer", vertelt een woordvoerder van de ANWB aan RTL Z. 

ANWB merkt dat zelf aan de cijfers op de sites van haar touroperators, zoals SNP, Fox en Pharos. "Op die sites zien we minder bezoek nu. Tegelijk zien we in de zoektermen wel een piek in de zoektermen 'vakantie Nederland' en 'camping Nederland'."

'In augustus helemaal vol'

En dat zien de Nederlandse vakantieparken ook. "Normaal gesproken zit je in het hoogseizoen voor 90 procent vol. Nu gaan we richting de honderd", zegt Chadli Hachani, woordvoerder van TopParken, tegen persbureau ANP. Ook Landal laat weten op dit moment bijna vol te zitten en naar verwachting in augustus compleet volgeboekt te zijn.

Miniatuurvoorbeeld

Er wordt ook meer gekampeerd dit jaar. (beeld: ANP)

Niet alleen de vakantieparken gaan goed: ook campings draaien op stoom. Roompot zag het aantal kampeerders met bijna een derde toenemen, laat het bedrijf weten, naast 'duizenden boekingen meer' in de vakantieparken deze zomer. "Het prachtige zomerweer zorgt voor extra vraag. Je hoeft nu echt niet naar Toscane of de Portugese kust te gaan voor een zonnige bestemming", vertelt marketingdirecteur Laura Ligthart.

Minder lastminutes

Minder vrolijk zijn de aanbieders van zonvakanties, zoals Thomas Cook. De reisorganisatie laat vandaag weten de verwachtingen voor dit jaar naar beneden bij te stellen. Het bedrijf heeft last van hevige concurrentie, maar ziet ook minder mensen lastminute zonvakanties boeken, terwijl daar juist veel winst mee te behalen valt. 

Reisorganisatie TUI laat weten ook effect te zien, maar alleen bij de 'ultralastminute geboekte vakanties, denk dan aan twee weken voor vertrek', zonder daar cijfers bij te willen noemen. Verder hebben de meeste reizigers al veel eerder hun vakantie geboekt, aldus de woordvoerder.

'Niet zo weinig boekingen in laatste drie jaar'

Sunweb ziet vooral dat mensen 'echt tot het allerlaatste moment' afwachten, zegt een woordvoerder. "Vorig jaar boekten ze vaak nog drie weken voor vertrek, dit jaar zien we veel mensen slechts twee weken voor vertrek boeken", aldus de woordvoerder. "Die mensen gaan dan echt om even uit hun normale omgeving te zijn, voor de zon hoeven ze het niet te doen." 

Volgens Sunweb is het lastig er percentages aan te geven. Wel wil het bedrijf kwijt dat ze in de afgelopen twee of drie jaar 'niet zo weinig' boekingen in het lastminuteseizoen gehad hebben. "We denken na over wat we daarmee moeten doen. We hebben nog een kleine drie weken tot het seizoen op zijn einde loopt en zien nu toch wel wat beweging. Hopelijk zet dat door", besluit de woordvoerder. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore