Geld en Werk

Spotify klaagt over te weinig kansen in EU en dreigt naar VS te verhuizen

12 april 2016 12:36 Aangepast: 31 juli 2017 20:00

Spotify overweegt om veel van zijn activiteiten en banen naar de VS te verplaatsen, omdat Europa te weinig kansen zou bieden en te veel obstakels zou opwerpen.

''We moeten handelen, anders worden we ingehaald'', luidt de titel van een open brief (Zweeds) van Spotify-oprichters Daniel Ek en Martin Lorentzon aan de Zweedse politiek. In de brief uiten de oprichter van de populaire muziekstreamingdienst hun frustratie over de obstakels die in Zweden en Europa worden opgeworpen voor snelgroeiende, internationale bedrijven.

''Het is te gek woorden dat in Europa, met een grotere bevolking dan de Verenigde Staten, geen enkel bedrijf op gelijke voet staat met Facebook, Google, Apple, Microsoft, Amazon en de andere grote Amerikaanse bedrijven'', schrijven Ek en Lorentzon. ''We willen laten zien dat het mogelijk is!''

Banen naar de VS
Volgens de heren lopen zowel Zweden als Europa achter als het aankomt op mogelijkheden voor nieuwe bedrijven en snelgroeiende technologiebedrijven. Als er niks verandert, ziet Spotify zich genoodzaakt om meer buiten Zweden uit te breiden.

Ek en Lorentzon schrijven dat ze moeilijkheden hebben met het krijgen van toegang tot huisvesting voor personeel. Het bedrijf zegt medewerkers uit 48 landen te hebben, die volgens Spotify praktisch gedwongen worden meteen een duur huis te kopen, bij gebrek aan betaalbare huisvesting.

Medewerkers als mede-eigenaar
Ook zegt Spotify dat Zweden te weinig voorrang geeft aan technologie in het onderwijs. Het bedrijf pleit voor verplichte lessen programmeren op school. Bovendien wil Spotify het makkelijker maken zijn medewerkers te laten delen in de aandelen van het bedrijf. Dat kan door de huidige fiscale regels in Zweden niet, maar de beste medewerkers trek je volgens Spotify door ze mede-eigenaar te maken.

Spotify noemt de obstakels het gevolg van een gebrek aan politieke wil. ''Dit vereist nu dringend actie, omdat Stockholm en Zweden het anders verliezen van de wereldwijde concurrentie'', aldus de Spotify-oprichters. ''En concreter, dan gaan duizenden Spotify-banen naar de Verenigde Staten in plaats van Zweden. Nu is het tijd voor actie.''

Belasting als compensatie van royalty's
Ondertussen zou de Europese Commissie streamingdiensten als Spotify in de EU duurder willen maken via een speciale belasting, ter compensatie van de royalty’s die artiesten mis zouden lopen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore