Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Ilja Gort verliest rechtszaak: Dutch Tulip Vodka lijkt niet op La Tulipe

30 juli 2018 11:30 Aangepast: 02 augustus 2018 10:15
La Tulipe van Ilja Gort is goed te onderscheiden van Dutch Tulip Vodka, oordeelt de rechter.

Wijnmaker Ilja Gort heeft geen alleenrecht op het woord 'tulp' of 'tulip', oordeelt de rechter in Den Haag vandaag. De makers Dutch Tulip Vodka mogen dan ook gewoon een tulp op hun wodkaflessen zetten.

Chateau de la Garde, het bedrijf van Gort, spande een merkrechtzaak aan tegen de Katwijkse distilleerderij Clusius Heritage. Het label van de tulpenbollenwodka van de Katwijkers zou te veel lijken op dat van La Tulipe-wijnen.

Daarom denkt Chateau de la Garde dat bij het publiek verwarring zal kunnen ontstaan en dat schade wordt toegebracht aan het merk 'La Tulipe'. Onzin, oordeelt de rechter.

Wodka of wijn

Er staan weliswaar een tulp en het woord 'Tulip' op de flessen van Dutch Tulip Vodka, maar klanten zien echt wel het verschil tussen wodka en wijn. Verder vindt de rechter het logisch dat Clusius Heritage het woord 'tulp' verwerkt in het label: de wodka is tenslotte gemaakt van de tulpenbollen, in plaats van graan of aardappelen.

"Het woord 'Tulip' verwijst naar het belangrijkste, althans het onderscheidende ingrediënt van de door Clusius geproduceerde vodka", staat in het vonnis. De rechter oordeelt dat gebruik van het woord 'tulip' of 'tulp' voor iedereen vrij beschikbaar moet blijven.

Miniatuurvoorbeeld

Links: La Tulipe, voor minder dan 10 euro verkrijgbaar in supermarkten. Rechts: Dutch Tulip Vodka, van 48 euro tot 295 euro per fles, verkrijgbaar online en in sterrenrestaurants.

 

 

 

ZoMerlot

Vorig jaar stond Chateau De La Garde ook al voor de rechter, maar toen juist aan de andere kant. Wijnhandel LFE vond dat de 'zomerse' merlot ZoMerlot van Gort te veel leek op de naam Sum-merlot. Die naam had LFE eerder al laten registreren.

De rechter stelde toen Gort in het gelijk, omdat hij het niet aannemelijk vond dat consumenten in verwarring zouden kunnen raken door de vergelijkbare namen.


Miniatuurvoorbeeld

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore