Geld en Werk

Ziek geworden op vakantie? Zo krijg je extra vrije dagen

07 september 2016 16:15 Aangepast: 13 november 2017 05:30

Het was een drukke zomer voor de ANWB: in totaal kwamen er 630.000 telefoontjes binnen, waarvan een deel van reizigers die ziek werden. Als je ziek wordt op je vakantie is dat jammer, maar er is ook goed nieuws: de dagen kun je terugkrijgen van je baas.

De meeste mensen die ziek werden op vakantie kregen last van maag- en darmklachten. En het advies van de FNV aan die mensen is niet om een bakje yoghurt te eten of zo veel mogelijk water te drinken, maar om zich ook gelijk ziek te melden bij hun baas.

Tips

De dagen waarop je ziek bent zijn namelijk ziektedagen, en over die dagen houdt je werkgever geen vakantiedagen in. Tenminste, als je het goed aanpakt. En dat doe je volgens de FNV zo.

  • Als je ziek wordt op vakantie, meld dat dan altijd gelijk aan je baas. Om discussies te voorkomen is het ook handig om naar een dokter te gaan. Vraag daar om een officiële doktersverklaring en zorg ervoor dat daar een diagnose, het advies van de arts en een verwachting van de ziekteduur op staan. Daarmee kun je aan je baas laten zien dat je echt ziek was. 
  • Geef je baas je vakantieadres door of het adres waar je wordt verpleegd, en zorg ervoor dat je bereikbaar bent voor je werkgever. Is je toestand ernstig? Waarschijnlijk vinden je collega's en je baas het dan fijn om op de hoogte te worden gehouden, dus geef ze af en toe een update of vraag je reisgenoten om dat te doen.
  • Blijf wel eerlijk. Als je gewoon thuis bent meld je je ook niet gelijk ziek als je een beetje verkouden bent, dus overdrijf niet als je op vakantie bent.
  • Je vakantiedagen kunnen niet altijd omgezet worden in ziektedagen. Arbeidsrechtdvocaat Floris Asscher van Pellicaan Advocaten zegt tegen Intermediair dat er voor bovenwettelijke vakantiedagen andere regels kunnen gelden, maar dat moet dan in je arbeidsovereenkomst of cao staan. Alle wettelijke vakantiedagen kun je wel gewoon omzetten in ziektedagen.

En ben je weer beter? Wacht dan nog heel even met die cocktails aan het strand, maar laat eerst aan je baas weten dat je er weer bovenop bent. Als je weer thuis bent, kun je samen overleggen wanneer je weer vakantiedagen opneemt.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`