Geld en Werk

Facebook: dalend aantal Europese gebruikers komt door privacywet

27 juli 2018 16:44 Aangepast: 27 juli 2018 16:44
Mark Zuckerberg, oprichter en ceo van Facebook. Beeld © AFP

Het gedaalde aantal Europese gebruikers is volgens Facebook alleen te wijten aan de nieuwe Europese privacywet. Het grote dataschandaal rond Cambridge Analytica heeft daar volgens het bedrijf niets mee te maken.

Facebook ging gisteren hard onderuit op de beurs na een tegenvallend tweede kwartaal. Niet alleen de omzet- en winstverwachtingen vielen tegen, ook daalde het aantal gebruikers in Europa daalde: een veeg teken voor de groei van het bedrijf.

Cambridge Analytica-schandaal

Dat zou het gevolg kunnen zijn van het Cambridge Analytica-schandaal. In maart bleek dat Facebook de privégegevens van 87 miljoen mensen had gelekt aan een schimmig databedrijf uit het Verenigd Koninkrijk.

Daarop volgde veel publieke verontwaardiging en Zuckerberg moest zich in het Amerikaanse Congres en het Europees Parlement komen verantwoorden.

Ook gaven veel mensen aan hun Facebookprofiel te (willen) wissen.

Schuld van de AVG

Maar volgens het sociale netwerk zelf heeft dat allemaal helemaal geen invloed gehad. Het dalende aantal Europese gebruikers zou juist te maken hebben met de nieuwe Europese privacywet (AVG). Daardoor moesten gebruikers expliciet toestemming geven voor welke gegevens Facebook mag gebruiken, waarop mensen dus afgehaakt zouden zijn.

Tijdens de conference call met investeerders zei Facebook-cfo David Wehner dat het dalende aantal maandelijkse en dagelijkse gebruikers in Europa slechts het gevolg is van de AVG, 'niet van andere engagementtrends'.

Twitter krijgt ook pak slaag

Het aantal maandelijkse actieve gebruikers van Facebook in Europa daalde met een miljoen het afgelopen kwartaal. Daarmee blijven er overigens nog altijd 376 miljoen over.

Twitter zegt vandaag met hetzelfde probleem te kampen. Net als Facebook ging dat bedrijf hard onderuit op de beurs na de presentatie van de kwartaalcijfers. Ook Twitter zegt dat het aantal gebruikers te lijden heeft onder de AVG.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`