Geld en Werk

Akzo en ministerie spanden samen tegen PPG, blijkt uit mails

21 juni 2017 14:51 Aangepast: 04 juli 2018 10:11
Minister Henk Kamp van Economische Zaken. Beeld © ANP

Verf- en chemiegigant Akzo Nobel werkte nauw samen met het ministerie van Economische Zaken tijdens het verzet tegen de overnamepoging van PPG. Dat blijkt uit correspondentie in handen van RTL Z. "Hoe is het bij jullie? Nog meer laatste inside info?"

In de correspondentie tussen werknemers van Akzo Nobel en ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken die door een wob-procedure openbaar is geworden, valt op hoe nauw en hartelijk de contacten tussen de Amsterdamse Zuidas en de Haagse Bezuidenhoutseweg waren.

De verfmaker en het ministerie hielden elkaar voortdurend op de hoogte van de ontwikkelingen via persberichten en (ook vertrouwelijke) informatie, dachten actief met elkaar mee en steunden elkaar moreel. Zo souffleerde Akzo het ministerie bij de voorbereiding van een gesprek met PPG-topman McGarry, en kreeg de kans mee te schrijven aan antwoorden op Kamervragen.

Correspondentie tussen het ministerie van Economische Zaken en Akzo Nobel, 13 april

"Hierbij stuur ik je ter vertrouwelijke info de concept antwoorden op de kamervragen over AN. (…) Graag horen we jullie reactie en/of aanvullingen op bijgaande antwoorden."

Pikante mails

De contacten tussen Akzo en EZ dateren al vanaf donderdag 9 maart, de dag dat PPG haar openingsbod van 83 euro doet. Akzo wijst het bod direct af, meteen openlijk gesteund door minister Henk Kamp van Economische Zaken.

De pikantste mails zijn van 23 maart en 12 en 13 april. In de eerste levert Akzo het ministerie munitie voor een persoonlijk gesprek tussen een hoge EZ-ambtenaar met PPG-topman Michael McGarry. In de tweede stuurt Akzo het ministerie brieven die "natuurlijk niet voor een breder publiek zijn bedoeld." En in de derde mail stuurt een ambtenaar van Economische Zaken een vertrouwelijk concept van antwoorden op Kamervragen over Akzo, met het verzoek dat aan te vullen.

Thumbnail

Effectief

Bijna drie maanden lang blijft Akzo zich verzetten tegen de toenaderingspogingen van PPG. Minister Henk Kamp van Economische Zaken laat in die periode geen gelegenheid voorbij gaan om zijn steun aan Akzo openlijk uit te spreken. Op 1 juni trekt Akzo-belager PPG zich terug. Het verzet van de Nederlandse verf- en chemiegigant en het ministerie van EZ is effectief geweest.

Akzo Nobel stelt in een reactie geen 'confidential information' met het ministerie van Economische Zaken te hebben gedeeld.

LEES HIER DE HELE RECONSTRUCTIE: Hoe Akzo en EZ elkaar hielpen bij het verzet tegen PPG

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van