Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Run op airco en ventilator: 'Na vandaag zijn we door voorraad heen'

Beeld © ANP

Leuk hoor die hittegolf. Behalve als je de slaap weer eens niet kunt vatten. De laatste dagen zoeken we massaal naar verkoelende airco's en ventilatoren op internet, zelfs midden in de nacht. Veel spullen zijn niet aan te slepen. "De verkoop gaat met een snelheid van 2,5 airco per minuut, zo lang de voorraad strekt."

De afgelopen dagen bereikte het aantal zoekopdrachten op Google naar het woord 'ventilator' een absoluut record in Nederland. Ook naar 'airco' en 'airconditioning' wordt deze dagen extreem veel gezocht.

Naar de zoekterm 'ventilator vandaag besteld morgen in huis' werd juist midden in de nacht meer naar gezocht dan op welk ander moment dan ook. Volgens Google is die zoekterm een snelle stijger met een plus van 4900 procent over de afgelopen zeven dagen. Ook 'ventilator bevroren fles water' werd veel vaker gezocht, want een flesje ijskoud water bij je ventilator zetten schijnt extra verkoelend te werken.

Miniatuurvoorbeeld


Toename zoekopdrachten Google in de afgelopen week

We hebben het heet

Het moge duidelijk zijn, we hebben het heet. Er is inmiddels officieel sprake van een hittegolf en die zorgt voor een groeiende interesse in producten die wind en kou maken. 

Volgens webwinkel Coolblue zijn de aangevulde airco's in Nederland en België dagelijks in enkele uren weer uitverkocht. "Dat gaat met een snelheid van 2,5 airco per minuut, zo lang de voorraad strekt", zegt woordvoerder Jos Govaart.

Hoogste piek

Die voorraad is snel op, want leveranciers in heel Europa kampen volgens Govaart met tekorten. Dagelijks worden er 'tientallen' airco’s aangeleverd aan Coolblue en weer verkocht. "Ten opzichte van vorig jaar is de vraag 200 procent hoger dan de hoogste piek. Het is al mooi weer sinds mei. Dit is echt uitzonderlijk."  

Ook de tafelventilator van Action is al bijna uitverkocht, laat een woordvoerder weten. "We zien een enorme stijging in in de verkoop van dit soort producten. Zo worden de ventilatoren op dit moment wel drie keer meer verkocht dan in de weken hiervoor", zegt Laurien Hoving van de winkelketen, zonder exacte cijfers te delen.

5000 procent

Bol.com ziet eveneens een flinke toename in de verkoopaantallen van ventilatoren, mobiele airco's en zogenoemde aircoolers. Vorige week noteerde de webwinkel een groei van 1259 procent ten opzichte van 2017. Op maandag en dinsdag van deze week was die toename zelfs 5000 procent, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

"Ten opzichte van vorige week zien we deze week ook een grote stijging. Het aantal airco's en aircoolers werden in de eerste twee dagen van deze week 100 procent vaker verkocht."

Professionele airco: niet te krijgen

Voor wie het echt serieus wil aanpakken: een professionele airconditioner aan de muur hangen kan natuurlijk ook. Zowel in de categorie doe-het-zelf, als gemonteerd door een professionele monteur. Kosten: tussen 800 en 1500 euro. "Er is een enorme run op ontstaan", zegt Sander Steegstra van het Friese CVtotaal. Zijn bedrijf vervangt cv-ketels en levert en plaatst verschillende klimaatsystemen in het hele land.

"Als we het hebben over de airconditioners die je zelf kunt installeren, zoals die van Qlima en Tectro, dan denk ik dat we na vandaag wel zijn uitverkocht. Zowel in Nederland als in België." Enkele professionele systemen van onder meer Panasonic zijn er nog wel, maar het duurt snel vijf weken voordat een monteur kan langskomen om deze te plaatsen.

Miniatuurvoorbeeld


Voeten bij de airco. (beeld: Getty Images)

Electro World krijgt veel vragen

Steegstra en zijn vijftig monteurs 'hoeven zich niet te vervelen' deze zomer. Ze plaatsten in de afgelopen weken zo'n vijfhonderd airco's bij mensen thuis. Ze werken hiervoor samen met een buitenlandse leverancier. "Maar dit jaar worden er geen nieuwe meer besteld."

Bij elektronicawinkel Electro World in Bunschoten worden ze inmiddels al een beetje gek van alle klanten die vragen naar airco's. "Fabrikanten kunnen de vraag niet meer bijbenen. Wij krijgen vandaag nog twee airco's binnen, maar die zijn meteen alweer uitverkocht", zegt winkelier Leo van 't Hul.

Massaal op zoek naar zomerspullen

De zaak werkt met enkele importeurs die de spullen leveren. "De truc is om een importeur te vinden die nu nog wel airco's heeft", zegt Van 't Hul. Maar omdat ze in batches worden gemaakt is het de vraag wie ze nog heeft. "Daar zoeken we nog naar."

Over zoeken gesproken: niet alleen airco's en trucjes met waterflessen zijn populair met deze hitte. Marktplaats liet eerder al weten dat mensen op de handelssite ook massaal zoeken naar andere zomerspullen. Op de woorden zwembad, airco en parasol werd vorige week maar liefst 165.000 keer gezocht. De term airco staat op de eerste plek in de top tien van meestgezochte termen.

Dieren hebben het ook heet

Bij Action zijn waterpistolen en opblaasbeesten niet aan te slepen. Ook voor dieren wordt met deze hitte goed gezorgd, weet Bol.com. Massagehandschoenen en koelmatjes voor katten en honden gaan vaker over de toonbank.

En voor wie nog een beetje wind en kou zoekt tijdens een slapeloze, hete nacht: op Marktplaats geeft de categorie 'ventilatoren en airco's' nog zo'n vierduizend hits.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl