Geld en Werk

Wie gaat er nog naar het reisbureau als je online kan boeken?

26 juli 2018 12:00 Aangepast: 26 juli 2018 12:48
Frankrijk is en blijft de populairste vakantiebestemming van Nederlanders. Beeld © ANP

Weet je nog? De schreeuwende etalages van reisbureaus in winkelstraten en -centra met prachtige foto's van lange stranden en blauwe zwembaden. Maar al die aanbiedingen zijn online net zo makkelijk te vinden. Heeft het fysieke reisbureau nog wel toekomst? "Je komt niet meer weg met een 'take it or leave it'."

In totaal gingen 12,7 miljoen Nederlanders opgeteld bijna 23 miljoen keer op vakantie. Uit cijfers die het CBS publiceerde boekt twee derde van de vakantiegangers hun reis online. Tien procent van de vakanties werd persoonlijk bij een reisbureau of reisagent geboekt. 

Dat stuk van de reisbranche vult zich met gespecialiseerde adviseurs die reizen op maat aanbieden. Ze werken vaak als zzp'er, soms ook in opdracht van de grote organisaties. Dat beeld schetst de Kamer van Koophandel na vragen van RTL Z.

Gespecialiseerde reisaanbieders. 

Acht dagen een all-inclusive in Egypte, lekker zwembad en onbeperkt buffet? Veel mensen blijven dat ongetwijfeld leuk vinden, maar het aantal reisbureaus dat 'traditionele standaardpakketten' aanbiedt is sterk afgenomen.

Als vakantiegangers specifieke vragen hebben, kijkt men alsnog vaak naar reisbureaus. "Als je met kinderen gaat en wilt weten wat de beste camping is, of je wilt in een reis een combinatie maken met strand, avontuur en cultuur", noemt Mirjam Dresmé van branchevereniging ANVR als voorbeelden. "Vaak stellen mensen een deel van de reis zelf samen en vragen ze daarna extra advies."

Honderden zzp'ers erbij

In de cijfers van de KvK is goed te zien dat het aantal kleine en gespecialiseerde reisbureaus groter wordt. Waren er vijf jaar geleden nog 1801 zzp’ers actief als reisorganisator of reisbemiddelaar, dit jaar zijn dat er ruim 2500.

Miniatuurvoorbeeld

Bron: Kamer van Koophandel

Logisch ook, zegt Dresmé. "Je komt als reisbureau of -bemiddelaar niet meer weg met take it or leave it, als het gaat om vakantie. Mensen hebben veel meer wensen en eisen gekregen en willen meer regie over hun reis", ziet zij.

Vakantiegangers regelen veel zelf

En dat ziet de ANVR terug in het ledenaantal. Twintig jaar geleden, toen het internet voor de branche populair werd, had de vereniging nog ruim 2000 leden. Nu zijn dat er 1000. "Toch gaat het nu erg goed met de branche. Maar je ziet wel dat mensen zelf veel meer regelen als het om vakanties gaat."

De reisagent wordt volgens Dresmé meer en meer een adviseur. "Vroeger was een weekendje Limburg al heel wat, nu boekt men zonder omkijken een weekendje Venetië of Lissabon. Dan regelt men zelf wel een appartementje en zoeken ze online wat restaurantjes."

Noord-Korea

Die ontwikkeling zien ze ook bij CultureRoad, het Utrechtse reisbureau van Caspar Steinebach en Rik Brinks. "Wij zaten een paar jaar terug in de kroeg en dachten: kunnen we ook naar Noord-Korea reizen? Nou, dat kon dus gewoon", zegt Brinks.

Na die vakantie zijn de twee zelf gaan nadenken over het organiseren van vakanties. "We zijn op zoek gegaan naar lastige bestemmingen die wel heel tof zijn om te bezoeken. We zien dat mensen op zoek zijn naar de echt bijzondere bestemmingen. Via ons kunnen ze naar landen als Noord-Korea, Irak, Pakistan of naar Tsjernobyl."

Miniatuurvoorbeeld

Caspar Steinebach en Rik Brinks in Noord-Korea (foto: CultureRoad)

"Sommige landen kan je beter via een reisbureau bezoeken", zegt Brink. "Het is vrijwel altijd veilig, maar je moet wel weten wat je doet. Dan helpen wij. Noord-Korea was door de spanningen van vorig jaar een tijdje lastig, maar sinds de besprekingen met Trump trekt die vraag weer aan. Zo wisselt het continu."

Brinks en Steinebach werken beiden ook nog op andere plekken, naast hun werk op het reisbureau. Ook dat is in lijn met het grotere plaatje. Naast de 900 reisbemiddelingsbedrijven en de 300 reisorganisaties staan er bij de Kamer van Koophandel nog tientallen bedrijven ingeschreven die 'reisbureau' als nevenactiviteit hebben opgegeven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van