Ga naar de inhoud
Geld en Werk

ABN Amro verlaagt rente naar nog dichter bij nul

De rente op een spaarrekening bij ABN Amro gaat verder omlaag. Per 31 juli wordt de rente op de vrij opneembare Direct Sparen-rekening verlaagd van 0,05 naar 0,03 procent.

De rente op de Vermogens Spaarrekening bedraagt dan tot 0,07 procent. Dat was eerder 0,10 procent. ABN Amro maakt de verlaging vandaag bekend.

Lees ook: Tikkie-etiquette: 'Stuur geen betaalverzoek naar je date' 

Wie dit jaar 100 euro spaart ontvangt dus 3 cent (!) rente bij de Direct Sparen-rekening van ABN Amro. Ook ING verlaagde onlangs de spaarrente naar 0,03 procent. Triodos Bank heeft sinds begin dit jaar een spaarrente van 0 procent.

Negatieve rentes 

Dergelijke rentepercentages betekenen feitelijk dat spaarders geld verliezen. Aangezien de inflatie hoger is dan de rente wordt je spaargeld minder waard. 

ABN Amro voert als reden aan de negatieve rentes op de geldmarkt en de lage rentes op de kapitaalmarkt. Die zijn op hun beurt een gevolg van beleid van de Europese Centrale Bank (ECB).

'Aanhoudende lage rentestand zet druk op spaarrentes'

De ECB heeft de afgelopen jaren flink gesleuteld aan zijn rentetarieven om de economische groei in de eurozone aan te jagen. "De aanhoudende lage rentestand zet druk op de spaarrentes", zegt een woordvoerder van ABN Amro tegen RTL Z. 

Lees ook: 'Markten kunnen nu einde stimulering ECB goed hebben'

Over eventuele toekomstige renteverlagingen of de mogelijkheid van een negatieve spaarrente wilde de woordvoerder van ABN Amro niets zeggen. "Wij speculeren niet over toekomstige renteveranderingen."