Ga naar de inhoud
Geld en Werk

'Vanaf volgend jaar kun je in de hele EU direct geld overmaken'

Internetbankieren met een ABN Amro-pas Beeld © ANP

Direct geld overmaken naar andere banken in de hele EU wordt vanaf volgend jaar november mogelijk. Dat maakt de Europese Centrale Bank vandaag bekend. Maar volgens Betaalvereniging Nederland zal het zo'n vaart niet lopen.

De Nederlandse banken blijven namelijk gewoon doorwerken aan hun eigen Instant Payment-systeem, dat in 2019 af moet zijn.

Duurt lang

Geld overmaken van de ene bank naar de andere duurt op dit moment nog lang, omdat die betalingen allemaal verwerkt moeten worden bij de ECB. Die houdt op die manier bij hoeveel er bij de ene bank wordt afgeschreven en bij de andere bank wordt bijgeschreven. Op dit moment gaat daar nog een nacht overheen. Als je vrijdag geld overschrijft duurt het zelfs een een heel weekend voordat je centen aankomen.

Met het nieuwe systeem, dat gebaseerd is op het al bestaande SEPA, moet dat een kwestie van seconden worden. Volgens de ECB zijn banken gezamenlijk bezig om het nieuwe Europese systeem operationeel te hebben in november 2017. "Europese aanbieders van betaaldiensten werken samen om een pan-Europees instant payment-systeem te ontwikkelen en implementeren in november 2017", schrijft de ECB.

Gaat niet lukken

Maar dat is volgens de Betaalvereniging Nederland te optimistisch. Woordvoerder Berend Jan Beugel laat weten dat we er nog lang niet zijn als de infrastructuur bij de ECB gereed is. "De hele keten moet ingericht zijn op instant betalingen." En dat is in 2017 nog niet het geval. Nederlandse banken zijn al enige tijd bezig met een systeem om directe betalingen mogelijk te maken, maar zelfs dat systeem is pas in 2019 af. "De verwachting is wel dat wij vrij makkelijk op het nieuwe systeem kunnen aansluiten."

Nederland zou verder een van de koplopers zijn in Europa, als het gaat om de ontwikkeling van Instant Payment. Dat betekent dat zelfs als Nederlandse banken er klaar voor zijn, dat niet betekent dat je ook direct geld over kunt maken naar een willekeurig ander Europees land. Als het land waar het geld naartoe moet nog niet is aangesloten op het nieuwe systeem, zal het nog steeds niet binnen enkele seconden aankomen.