Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Bijlenen voor verduurzaming huis vaak duur of onmogelijk

23 juli 2018 11:28 Aangepast: 23 juli 2018 13:20
Je nieuwe huis laten isoleren? Extra geld lenen gaat niet altijd makkelijk. Beeld © Getty

Banken en andere geldverstrekkers doen te moeilijk over het uitlenen van extra geld voor het verduurzamen van een nieuw huis, stelt Vereniging Eigen Huis. Huizenkopers krijgen bij een kwart van de hypotheekverstrekkers nul op rekest, als ze meer willen lenen. Een derde vraagt meer rente over het hele hypotheekbedrag.

Dat stelt de vereniging na eigen onderzoek. Financiers zouden mensen juist moeten helpen met het vergroenen van hun woning, vindt de club van huizenbezitters. De VEH zocht uit hoe 31 geldverstrekkers omgaan met de regels rondom duurzaamheid en hypotheken. 

100 procent van taxatiewaarde

Miniatuurvoorbeeld

Sinds dit jaar mogen huizenkopers standaard maximaal 100 procent van de taxatiewaarde van hun huis lenen. Maar er zijn uitzonderingen mogelijk. De nieuwe bewoners mogen bijvoorbeeld wel meer lenen als zij dat extra geld steken in het verduurzamen van het huis, tot maximaal 106 procent van de woningprijs. Denk aan het aanbrengen van dubbele beglazing, of betere isolatie.

Lees ook: Huizenprijzen stijgen door: kijk hier hoe het is in jouw regio

Acht hypotheekverstrekkers doen daar niet aan mee: ING, Aegon, Argenta, Moneyou, Tulp Hypotheken, Van Lanschot, Philips Pensioenfonds en Lloyds Bank. Een woordvoerder van ING laat weten dat de bank klanten op andere manieren wil 'stimuleren om in actie te komen'.

Gunstig tarief

Dat doet ze naar eigen zeggen met korting op diensten die inzicht geven in het verduurzamen van een huis en een online energiescan. "Daarnaast kunnen klanten met een ING-hypotheek tegen het gunstige tarief van 3,9 procent via een consumptief krediet lenen voor de verduurzaming van hun woning."  

Negen anderen berekenen een hogere rente over het gehele hypotheekbedrag, als leners meer dan 100 procent van de woningwaarde lenen. SNS rekent de hoogste rente.

Meer lenen? Hoger tarief

Wie meer leent, krijgt te maken met een hoger tarief, legt een woordvoerder van de Volksbank (SNS, Regiobank, BLW Wonen) uit. "Als je meer leent dan 100 procent van de woningwaarde is je tarief hoger dan iemand die minder leent dan 100 procent", vat Sijmen Veenstra het samen. "Dat geldt in het geval van verduurzamingsmaatregelen, maar ook voor het meefinancieren van je restschuld."

Rekenvoorbeeld

Stel, je koopt een 'karakteristieke' jarendertigwoning in het centrum: enkel glas, slecht geïsoleerd. De woningwaarde is 300.000 euro. Als je besluit te investeren in verduurzaming kun je 318.000 euro lenen (106 procent van 300.000). 

Bij SNS betaal je 0,55 procent meer, dan wanneer je een hypotheek afsluit voor 100 procent van de woningwaarde. In plaats van 2,25 procent, is het rentepercentage dan 2,8 procent, bij een rentevaste periode van 10 jaar. Concreet komt dat neer op zo'n 1750 euro per jaar meer. 

Het terugverdienen van investeringen in verduurzaming duurt dan langer, waardoor het minder aantrekkelijk wordt voor de portemonnee om iets dergelijks te doen. 

De Vereniging Eigen Huis is kritisch op geldverstrekkers die rekenen met een hoger tarief voor een duurzaamheidslening. "Zo gaat het grootste voordeel van de energiebesparing naar de bank in plaats van naar de klant", zegt Nico Stolwijk van Vereniging Eigen Huis.

'Huis verduurzamen moet aantrekkelijk zijn'

Er zijn ook banken die geen hogere rente rekenen. Veenstra laat weten dat de Volksbank zijn zogenoemde 'duurzaamheidspropositie' onderzoekt. "Het moet zo aantrekkelijk mogelijk zijn je huis te verduurzamen." 

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore