Gezin

Nederlanders zijn niet milieubewust, maar zo moeilijk is besparen niet

11 september 2016 16:59 Aangepast: 18 oktober 2016 17:01
Het energieneutrale huis van Ernst Peter Tamminga en zijn vrouw

Duurzaam leven, Nederlanders zijn er niet goed in. Slechts 13 procent van de Nederlanders denkt dat zijn eigen gedrag invloed heeft op het milieu. Toch neemt ongeveer de helft van de Nederlanders duurzame maatregelen, maar alleen als het gemakkelijk is en niet te veel kost.

Dat blijkt uit onderzoek van customer science company SAMR en Heartbeat Strategy onder ruim 1.000 consumenten. Maar duurzaam leven is helemaal niet moeilijk, weet ook Ernst Peter Tamminga. Hij woont in een energieneutraal huis.

Toen Ernst Peter vijf jaar geleden de kans kreeg om zijn eigen huis te laten bouwen, kreeg hij dankzij zijn nieuwe buren het idee om dat zo duurzaam mogelijk te doen. "Er stond in dat gebied toen nog maar één ander huis en er moesten er nog 39 komen. Dat ene huis was toevallig al energiezuinig gebouwd."

44 zonnepanelen

"Dat motiveerde ons wel om hetzelfde te doen. En we wilden ook graag een huis bouwen dat geschikt was voor de toekomst." Ernst Peter en zijn vrouw schakelden de hulp in van een aannemer die gespecialiseerd is in energiezuinig bouwen.

Binnen een half jaar onderzochten ze samen wat er op dat moment mogelijk was op het gebied van duurzaam bouwen. "En nu staat er een huis met 44 zonnepanelen, zonnecollectoren, drievoudige beglazing, ledverlichting, warmteterugwinning en nog een aantal duurzame bouwtechnieken. Het was ongeveer tien procent duurder dan een normaal huis, maar het is veel fijner wonen."

Ernst Peter: "Tegen mensen die voor de keuze staan om energieneutraal te gaan wonen, zeg ik altijd: gewoon doen. Het kost wel wat extra geld en ik weet niet zeker of ik het terugverdien, maar het is zeer comfortabel wonen."

Zo kun je gemakkelijk besparen

Wil je zelf je energieverbruik terugdringen maar heb je geen zin om gelijk een energieneutraal huis te laten bouwen? Gelukkig zijn er ook een aantal manieren om thuis gemakkelijk te besparen.

  • Als je iedere dag één minuut korter doucht bespaar 60 kilo CO2 per jaar. De uitstoot die je dan bespaart komt overeen met die van een spaarlamp die je 580 dagen lang laat branden.
  • Als je je was laat drogen op een rekje in plaats van een molen kun je 90 kilo CO2 per jaar besparen.
  • Als je op een lage temepratuur wast kun je 25 kilo CO2 per jaar besparen.
  • Door de verwarming één graad lager te zetten bespaar je 360 kilo CO2 per jaar, dat komt overeen met de uitstoot van ruim 2.000 kilometer autorijden.
  • Als je twee dagen per week geen vlees eet kun je 320 kilo CO2 per jaar besparen. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore